Με ανοιχτό το μέτωπο με τους δανειστές και εν αναμονή της αποστολής της περιβόητης λίστας των μεταρρυθμίσεων, η οποία ελπίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου να επισφραγίσει την κατ’ αρχήν συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής, το κυβερνητικό επιτελείο ξεκινά επιχείρηση κατευνασμού των αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που ακολουθείται με τους ευρωπαίους εταίρους.
Η δήλωση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου, ο οποίος ζήτησε την απόρριψη της συμφωνίας της Παρασκευής και έφτασε στο σημείο με την επιστολή του να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό διότι «συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση της κατάργησης του μνημονίου», άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, ενώ διάχυτο είναι το κλίμα δυσαρέσκειας μεταξύ πολλών μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας. Τη δήλωση του Μανώλη Γλέζου, ακολούθησαν τοποθετήσεις που έθεταν εν αμφιβόλω τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση με τους δανειστές και τη συμφωνία του Eurogroup από τη Σοφία Σακοράφα, τον Αλέξη Μητρόπουλο, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος μάλιστα σημείωσε ότι εάν καταπατηθούν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης ο ίδιος θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα και τελευταίο τον Κώστα Λαπαβίτσα, που με ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο, η οποία αναδημοσιεύεται και από το iskra.gr της Αριστερής Πλατφόρμας, ζητά απαντήσεις σε πέντε βασικά ερωτήματα, διατεινόμενος ότι με τη συμφωνία της Παρασκευής καθίσταται ανεφάρμοστο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Η χθεσινή παρέμβαση του έτερου ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Μίκη Θεοδωράκη, η οποία ήταν στη λογική του Μανώλη Γλέζου και καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει με ένα «όχι» στο nein του Σόιμπλε, δρομολόγησε το σημερινό ραντεβού που θα έχει ο πρωθυπουργός μαζί του στις 10:30 στο σπίτι του στην Πλάκα. Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος και να αποκλιμακώσει τις αντιδράσεις.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού παράλληλα σημειώνουν ότι ι όποιες αντιδράσεις έχουν εκφραστεί μέχρι στιγμής βασίζονται σε διαρροές της συμφωνίας, καθώς ακόμα τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί και οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους είναι σε πλήρη εξέλιξη. Επιπλέον, παραπέμπουν στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που διέρρευσε το βράδυ της Δευτέρας μέσω non paper και η οποία, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά «βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με βασικό άξονα την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης μέσα από τα μέτρα που είχε εξαγγείλει και προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ».
Στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ οι περισσότεροι βουλευτές, πλην ορισμένων που προέρχονται κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα, τηρούν στάση αναμονής μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ώστε να έχει χαρτογραφηθεί πλήρως το σκηνικό το οποίο διαμορφώνεται και να μπορεί να καταστεί σαφές το κατά πόσο υπήρξαν υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και σε ποιο βαθμό αυτές καταπάτησαν τις κόκκινες γραμμές του κόμματος. Κομβικής σημασίας χαρακτηρίζεται από πολλούς βουλευτές η τύχη που θα έχει η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με τις 100 δόσεις και το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια κατά την αξιολόγησή τους από τους θεσμούς, καθώς τυχόν εμπλοκή θα αποτελέσει για ορισμένους casus belli. Πάντως, καθησυχαστική εμφανίζεται η πλευρά της πλειοψηφίας υποστηρίζοντας πως πολύ γρήγορα μέσα και από τα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή θα γίνει φανερό πως η εποχή του μνημονίου και των πολιτικών της λιτότητας είναι παρελθόν.
Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον πάντως υπάρχουν και φωνές που εκφράζουν τη δυσφορία τους για τον καταιγισμό των εσωκομματικών πυρών μεσούσης μίας τόσο κρίσιμης διαπραγματευτικής διαδικασίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει εδώ και μόλις έναν μήνα και παράλληλα σημειώνουν ότι «η κυβερνησιμότητα ωθεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε βίαιη ωρίμανση».
Σήμερα παράλληλα, αναμένεται συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ενώ θα συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία και η κοινοβουλευτική ομάδα, όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων και ποιες δεσμεύσεις προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών, αναλύονταςτα κέρδη που έχει αποκομίσει η χώρα μέχρι στιγμής μέσα από τρεις εβδομάδες διαβουλεύσεων, ενώ το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.