Κομβικής σημασίας κρίνεται από την ελληνική κυβέρνηση η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα υπογράψει την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον. Επί της ουσίας πρόκειται για το δεύτερο τροποποιητικό πρωτόκολλο της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που θα έχει πλέον πενταετή ισχύ.
Η τρέχουσα MDCA λήγει στις 6 Νοεμβρίου και είναι μονοετούς διάρκειας, με 17 μήνες περίοδο αποχώρησης. Η πενταετία που θα συναποφασιστεί μεθαύριο, δίνει τη δυνατότητα επέκτασης για ακόμα μια αντίστοιχη περίοδο, κάτι που σημαίνει ότι η νέα MDCA πρακτικά δημιουργεί συνθήκες για δεκαετή απρόσκοπτη ισχύ, γεγονός που θα συμπαρασύρει τις ΗΠΑ σε ένα εντελώς διαφορετικό επενδυτικό πλάνο.
Σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε καταθέσει προτάσεις για τη δημιουργία και νέων αμερικανικών βάσεων εκτός από τη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και τη Λάρισα. Στην παρούσα φάση όμως δεν εξετάζονται, αλλά το κείμενο της συμφωνίας θα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για την προσθήκη και άλλων τοποθεσιών στο μέλλον. Μια απ’ αυτές π.χ. ενδέχεται να είναι η Σκύρος.
Η Αλεξανδρούπολη σημαντικός ενεργειακός κόμβος με τον τερματικό σταθμό LNG
Ο κ. Δένδιας μόλις προχθές σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής εξήρε την επιλογή τεσσάρων νέων στρατιωτικών τοποθεσιών και κυρίως αυτή της Αλεξανδρούπολης.
Όπως είπε, «η επιλογή αυτή αυξάνει το αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα στη χώρα μας. Η μια τοποθεσία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα στον Έβρο, είναι περιττό να επεκταθώ αναφορικά με τη σημασία της. Η Αλεξανδρούπολη, με τη δημιουργία πλωτού τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG), μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, η επιλογή τοποθεσίας έχει να κάνει με τη δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, παρακάμπτοντας τα Στενά». Πρόσθεσε δε με νόημα ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας και φαίνεται να έχουν αμφιβολίες αναφορικά με την Τουρκία».
Η άλλη τοποθεσία, στη νησιωτική Ελλάδα, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, θα διευκολύνει την ενίσχυση της παρουσίας και την ταχεία ανάπτυξη του αμερικανικού και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κατά τα λεγόμενά του, οι τοποθεσίες θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο και θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές όσο και από ελληνικές δυνάμεις. «Άρα οι επενδύσεις που θα κάνει η αμερικανική πλευρά αποτελούν όφελος και για τις δύο χώρες».
Μάλιστα με την υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται ο κ. Μπλίκεν να προβεί σε μια ισχυρή δήλωση αναφορικά με την επικίνδυνη στάση που τηρεί η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο έναντι της χώρας μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.