Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί τη λαϊκή εντολή, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής, κάνοντας λόγο για εκβιασμό εκ μέρους του Μάριο Ντράγκι και της ΕΚΤ, ενώ τόνισε πως υπάρχουν κανόνες στην Ε.Ε. που δεν μπορεί να παρακάμπτονται.

Ο Νίκος Χουντής, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», αναφέρθηκε και στις επαφές με τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς παράγοντες και την διαπραγμάτευση με τους εταίρους. «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη λαϊκή εντολή που πήραμε να φέρουμε σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο. Προφανώς δεν γίνονται πάντα αυτά που θα θέλαμε, αλλά οι πρώτες δηλώσεις ήταν θετικές, του κ. Σόιμπλε αναμενόμενες. Όμως, όπως τις αποκωδικοποιούμε, βλέπουμε πως η ατζέντα που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισβάλλει σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρουμ», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Αρκετές κινήσεις, όπως του κ. Ντράγκι, έχουν έναν εκβιαστικό χαρακτήρα, θέλουν να οξύνουν τον εκβιασμό που βλέπαμε προεκλογικά. Όμως υπάρχει η εξής διαφορά: ότι εμείς πρέπει να σεβαστούμε τη λαϊκή εντολή και τη δημοκρατία κι αυτό κανείς δεν μπορεί να το παρακάμψει και επίσης να πούμε ότι υπάρχουν κανόνες στην Ε.Ε.». «Για παράδειγμα, ο κ. Ντράγκι δεν μπορεί να κάνει πολιτική, δηλαδή να μετέχει σε πολιτικούς εκβιασμούς, είναι υποχρεωμένος να τηρεί τη νομισματική σταθερότητα και τη σταθερότητα των τιμών. Γιατί έσπευσε ο κ. Ντράγκι να πάρει αυτή την απόφαση για τα ομόλογα πριν από τη λήξη της προθεσμίας; Για να το προσθέσει στο Eurogroup», εξήγησε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δεσμεύσεις του και την διαπραγματευτική στάση του, θέλει να υπενθυμίσει τις ευθύνες όλων απέναντι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χουντής.