Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για διαγραφή του χρέους, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, διευκρινίζοντας ότι διαγραφή μπορεί να γίνει με πολλούς τεχνικούς τρόπους.
Συνοψίζοντας την συζήτηση των τελευταίων ημερών γύρω από το θέμα αυτό, αλλά και την συζήτηση για το μέλλον της τρόικας, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν:
1. Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο για αυτό ακριβώς απαιτείται η διαγραφή του προκειμένου να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία και να μπορέσει να ενισχυθεί η πραγματική ανάπτυξη.
2. Διαγραφή χρέους μπορεί να γίνει με πολλούς τεχνικούς τρόπους. Ένας από αυτούς τους τρόπους -υπάρχουν και άλλοι- είναι τα όσα παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκης σε Βρετανούς επενδυτές. Καμιά κωλοτούμπα, λοιπόν.
3. Το τέλος της τρόικα. Η Ευρώπη αρχίζει να αποδέχεται ότι η τρόικα τελείωσε. Δεν είναι μόνο ο Γιούνκερ (διαρροή της εφημερίδας Handelsblatt ότι «πρέπει να βρούμε τώρα άμεσα μια εναλλακτική λύση» καθώς «ο Γιούνκερ θέλει να καταργήσει την τρόικα») αλλά και η ίδια η γερμανική κυβέρνηση που σήμερα διαρρέει ότι δεν θα επιμείνει στη συνέχιση των ελέγχων από την τρόικα. Και θα προσπαθήσει να επιβάλει τη συνέχιση της «συνεργασίας» με το ΔΝΤ. – θυμίζουμε την αρχική άρνηση του Β. Σόιμπλε ότι η τρόικα «δεν μπορεί να αλλάξει». Δημοσιεύματα, πάντως, ξένων εφημερίδων κάνουν λόγο για «μια αναμφισβήτητη νίκη» της νέας κυβέρνησης.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους ευρωπαίους εταίρους της» και προσθέτουν ότι αυτό το αντιλαμβάνεται και η κοινωνία. Επίσης, σημειώνουν, για πρώτη φορά η Ευρώπη συζητά για τον τερματισμό της λιτότητας και επικαλούνται δήλωση του Ιταλού υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γκρατσιάνο Ντελρίο ότι «οι πολιτικές της λιτότητας χωρίς ανάπτυξη έχουν πεθάνει».