Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της βουλευτή Δυτικής Αθήνας Χαράς Καφαντάρη, και θέμα: «Ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών λειτουργίας τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. και ενίσχυση τους».
Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
- «Στην τελευταία (11η ) γυναικοκτονία ο δράστης (και αυτόχειρας) κατείχε νόμιμα όπλο, το οποίο δεν του αφαιρέθηκε παρά τις σχετικές καταγγελίες για απειλές και βιαιοπραγίες.
- Η έξαρση του φαινομένου των γυναικοκτονιών στην χώρα μας είναι γεγονός και παράλληλα αυξημένος είναι και ο αριθμός των βιαιοπραγιών ενδοοικογενειακής βίας.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα του προβλήματος, έφερε το Π.Δ. 37/2019 και δημιουργήθηκε το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.
- Το τμήμα, αυτό, στελεχώθηκε σε έναν βαθμό τον Νοέμβρη του 2019. Σήμερα λειτουργούν αυτά τα γραφεία, όμως ο ρόλος τους είναι επιτελικός, αφού, οι αστυνομικοί που υπηρετούν, δεν διεξάγουν προανάκριση και ουσιαστικά, διατηρούν μόνο στατιστικά στοιχεία.
- Στεγάζονται στις εκάστοτε Αστυνομικές Διευθύνσεις σαν γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, υπάγονται δε, στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης και όχι στη Διεύθυνση Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έγκαιρα με ερωτήσεις και επερωτήσεις έχει επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛΑΣ.
- Η Κυβέρνηση, δια του κ. Χρυσοχοΐδη την 14/7/2021 εξήγγειλε Πιλοτικό Πρόγραμμα για ένα (!) Γραφείο ενδοοικογενειακής βίας σε ένα αστυνομικό τμήμα σε κάθε Δ/νση Αστυνομίας και ειδικότερα στη Δυτική Αθήνα 1 πιλοτικό στο Περιστέρι (δεν λειτουργεί ακόμη), ενώ δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ίδρυσης των υπόλοιπων Γραφείων. Ο τέως Υπουργός δεν δεσμεύθηκε για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού (ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κλπ), ούτε εξήγγειλε συγκεκριμένο πρόγραμμα αντίστοιχης εκπαίδευσης Αστυνομικών ανά την Ελλάδα.
- Δεδομένου ότι: α. Πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και ο νόμος 4604/2019 για την ουσιαστική Ισότητα των φύλων. β. Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στην ΕΛΑΣ είναι έντονο και υπάρχει ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης και εξειδίκευσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας. γ. Οι απασχολούμενοι στα τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας απαιτείται να είναι αποκλειστικής απασχόλησης. δ. Η ενδοοικογενειακή βία και οι Γυναικοκτονίες είναι ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και απαιτείται εστίαση στο πρόβλημα από την πλευρά της Πολιτείας».
Σε συνέχεια των παραπάνω, «ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός (σ.σ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη):
- Τι μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθεται να πάρει ώστε να επιταχυνθεί και να επισπευσθεί η λειτουργία τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας;
- Ποιο το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία τμημάτων Ενδοοικογενειακής βίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας;
- Τί μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να στελεχωθεί η ΕΛΑΣ (τμήματα ενδοοικογενειακής βίας) με προσωπικό αποκλειστικής απασχόλησης κατάλληλα εκπαιδευμένο και με ειδικούς (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς);
- Πώς αντιλαμβάνεται την ενίσχυση και αναβάθμιση των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να διεξάγουν επιτυχώς το έργο τους;».