Την υπογραφή αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας ανακοινώνουν σήμερα στις 10 (ώρα Ελλάδας) Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν μετά το χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και «κλείδωσαν» οι τελευταίες λεπτομέρειες.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Έτσι, η χώρα μας αναμένεται να αγοράσει τρεις γαλλικές φρεγάτες Belharra και ακόμη τρεις κορβέτες Gowind, ενώ όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «κατευθυνόμαστε προς μία ουσιαστική εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών».
Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η αμυντική αυτή συμφωνία έχει την αμερικανική συναίνεση, καθώς γίνεται στη σκιά της συμφωνίας AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία), γεγονός που λειτούργησε ως επιταχυντής για τις εξελίξεις.
Στο Παρίσι Δένδιας – Παναγιωτόπουλος
Στην πόλη του Φωτός μεταβαίνουν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Όπως ανακοινώθηκε, οι δύο υπουργοί θα συμμετάσχουν στις διμερείς επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός.
Τα σημεία – κλειδιά της συμφωνίας
Η γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες Belharra από την πρώτη στιγμή είχε προκριθεί από τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού και μάλιστα εντός του καλοκαιριού έγινε η δεύτερη αξιολόγησή τους επί της βελτιωμένης . Οι συγκεκριμένες φρεγάτες θεωρούνται το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο για το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναβαθμίζοντας εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει παράλληλα το «δόγμα αμυντικής συνδρομής» που σημαίνει ότι οι δύο χώρες θα σπεύδουν η μία σε βοήθεια της άλλης αν απειληθούν, στρατιωτικές συνεκπαιδεύσεις αλλά και πιο συχνή παρουσία γαλλικών δυνάμεων στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν, ενώ οι τρεις κορβέτες Gowind ( πλοία ενδιάμεσης λύσης) θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία, πιθανότατα στον Σκαραμαγκά.
Ακόμα έξι Rafale
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε την αγορά 6 ακόμη Rafale, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σύντομα τα μαχητικά Rafale που διαθέτουμε θα γίνουν 24 καθώς θα αγοράσουμε ακόμη 6 ώστε να συμπληρωθεί η πρώτη Μοίρα (332 Πολεμική Αεροπορία)».
Διευκρίνισε δε ότι τα πρώτα αεροσκάφη θα πετούν στον ελληνικό ουρανό πριν από το τέλος του 2021. Αυτό που επιχειρείται είναι να εξασφαλιστεί η ταχύτατη ένταξή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και η υποστήριξη και συντήρησή τους.