Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την έκτακτη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ.
Κάνοντας λόγο για αιφνιδιαστική ανακοίνωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης ηλεκτρισμού, επεσήμανε ότι «το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος».
Όπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης,
«Ακούγοντας την είδηση για την εκχώρηση -και όχι πώληση- του 17% της ΔΕΗ αισθάνθηκα οργή. Επί 4,5 χρόνια, τη σκληρή περίοδο των μνημονίων, σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ζητούσαν 4 πράγματα: Την πώληση του 17% της ΔΕΗ, τα δίκτυα, τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να τα κρατήσει όλα. Σήμερα έρχεται ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να έχει την τρόικα, χωρίς να έχει μνημόνια και χωρίς πίεση, και τα δίνει όλα» όπως είπε.
Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια επιλογή που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, σε μια περίοδο βαθύτατης ενεργειακής κρίσης, όπου το μέσο νοικοκυριό βλέπει τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και αναρωτιέται αν θα μπορέσει να αντέξει. Ενώ θα έπρεπε να έχουμε μία δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού που να παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανταγωνισμό για τη μείωση των τιμών, η ΔΕΗ όχι μόνο δεν ασκεί αυτόν τον ρόλο, αλλά πλέον δεν θα έχει και καμία δυνατότητα να τον ασκήσει, διότι χάνει κάθε ισχύ μέσα από την περαιτέρω απομείωση του ποσοστού που έχει το ελληνικό δημόσιο».
«Στόχος θα έπρεπε να είναι να παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος»
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «η επιλογή της σημερινής κυβέρνησης είναι πολύ χειρότερη ακόμα και από το σχέδιο του κ. Σαμαρά, καθώς το Δημόσιο δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ. Η εκχώρηση θα γίνει με Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου μέσα από το Χρηματιστήριο, χωρίς τη δυνατότητα συμμετοχής από το ελληνικό Δημόσιο. Αντί ένα αυστραλιανό fund συνταξιούχων να επενδύσει στον ΔΕΔΔΗΕ με σταθερή απόδοση 6%, θα μπορούσε να επενδύσει ο ΕΦΚΑ.
Στόχος θα έπρεπε να είναι να παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος, ώστε να παραμείνει σε κοινή ωφέλεια η πλειοψηφία των μετοχών και κυρίως της διαχείρισης των δικτύων. Αυτό δεν συμβαίνει, και νομίζω ότι είναι απόδειξη πως ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται ούτε για την κοινή ωφέλεια ούτε για το δημόσιο συμφέρον. Εδώ, ξεπερνιέται μια «κόκκινη γραμμή».
Απευθυνόμαστε στους πολίτες, που θα πληρώσουν το μάρμαρο μέσω των λογαριασμών, για ενεργητική αντίσταση σε αυτές τις ληστρικές πολιτικές. Προειδοποιούμε το ΔΣ της ΔΕΗ, πριν προχωρήσει στις όποιες οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις, ότι θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες και όχι μόνο πολιτικές, καθώς είναι εμφανές ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία το ελληνικό δημόσιο ζημιώνεται».