Άτυπη διαδικτυακή συνάντηση των μελών των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας των κοινοβουλίων των νοτίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την προεδρία του προέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστα Γκιουλέκα, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ώρες. Κεντρικοί ομιλητές της συνάντησης ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, από τις τοποθετήσεις του συνόλου των συμμετεχόντων βουλευτών προέκυψε η ανάγκη για ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων, με στόχο τη χάραξη αποτελεσματικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών προκλήσεων και προβλημάτων στην περιοχή της Μεσογείου.
Νίκος Δένδιας: Εύθραυστες οι συνθήκες
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται από πολύ εύθραυστες συνθήκες, καθώς υπάρχουν δυνάμεις ευημερίας αλλά και δυνάμεις αποσταθεροποίησης που δραστηριοποιούνται σε αυτή. Κοινός στόχος των χωρών του Νότου, αλλά και όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ τους, η υποστήριξη πολιτικών διαδικασιών σε περιοχές συγκρούσεων, όπως η Λιβύη και το Αφγανιστάν, η απομόνωση πρακτικών που δεν έχουν σχέση με τον 21ο αιώνα και μια ολιστική προσέγγιση για τη Μεσόγειο.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, υποστήριξε ότι η συμμετοχή των εθνικών Βουλευτών είναι απαραίτητη στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Εμφανίστηκε δε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς, όπως υποστήριξε, ποτέ δεν υπήρξαν ευνοϊκότερες πολιτικές συνθήκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίτευξη ισόρροπης συμφωνίας.
Ο κ. Γκιουλέκας, που προέδρευσε της συνάντησης, πρότεινε την εμβάθυνση της άτυπης αυτής συνεργασίας των Κοινοβουλίων των νοτίων χωρών της ΕΕ με ad hoc συναντήσεις, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Προτάθηκε, τέλος, η υιοθέτηση κοινών δηλώσεων μετά το πέρας των συναντήσεων.