«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με το πρώτο κόμμα», τονίζει ο δημοσιογράφος και υποψήφιος με το Ποτάμι στην Περιφέρεια Αττικής, Δημήτρης Τσιόδρας σε συνέντευξή του στο newsbeast.gr. «Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας», επισημαίνει και εξηγεί τι είναι εκείνο που κάνει έναν δημοσιογράφο να πολιτευτεί.
Μιλά για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τονίζει ότι το Ποτάμι δεν έχει κομματικούς στρατούς να βολέψει και υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων.
– Τι είναι εκείνο που κάνει έναν δημοσιογράφο που μπορεί να ελέγχει την εξουσία να πολιτευτεί;
Είναι ο πειρασμός το να δει αν μπορεί αυτά που κριτικάρει να τα αλλάξει ο ίδιος. Γιατί η κριτική δεν είναι εύκολη άλλα ίσως είναι πιο εύκολη από το να κάνεις κάποιες προτάσεις σου πράξη. Θέλω λοιπόν να δω αν κάποια από αυτά που επικρίνω μπορώ να συμβάλλω στο να αλλάξουν.
– Για πολλούς το ποτάμι είναι ένα κόμμα που αν δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να «δώσει» την κυβέρνηση είτε στην ΝΔ είτε στο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις μεγάλες διαφορές που έχουν αυτά τα κόμματα…
Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Εμείς βεβαίως θα ανταποκριθούμε σε αυτό το αίτημα και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με το πρώτο κόμμα. Αλλά αυτό που θα κουβεντιάσουμε δεν είναι κάποια ποσόστωση. Πόσους θα πάρεις εσύ, πόσα θα πάρω εγώ. Πόσους υπουργούς εσύ, πόσους εγώ. Πόσες διοικήσεις οργανισμών εσύ, πόσες εγώ.
Αυτό που θα συζητήσουμε εμείς είναι ένα σαφές πλαίσιο πολιτικό, προγραμματικό και δεύτερον αξιοποίηση άξιων ανθρώπων που δεν είναι άνθρωποι των κομματικών μηχανισμών αλλά που μπορούν πράγματι να συμβάλλουν στο να κάνει η χώρα βήματα μπροστά. Εμείς δεν έχουμε κομματικούς στρατούς να βολέψουμε και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καθίσουμε να παζαρέψουμε με τον πρώτο θέσεις και αξιώματα.
Το προγραμματικό πλαίσιο το οποίο αναφέρθηκα για το μεν ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας για τη δε Νέα Δημοκρατία θα αφορά στην απαλλαγή της χώρας από το πελατειακό σύστημα και το κομματικό κράτος.
– Πιστεύετε ότι μια διαπραγμάτευση με τους δανειστές στο μοντέλο που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από τη κρίση ή θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή τακτικής ίσως και στρατηγικής;
Πρέπει πολλά πράγματα να αλλάξουν, όταν θα προχωρήσουμε σε διαπραγμάτευση σε σχέση με το πως θα πορευτεί η χώρα. Πρέπει πρώτα από όλα να είμαστε έτοιμοι εμείς και να ξέρουμε τι ζητάμε. Μακριά από τυχοδιωκτισμούς και συνθήματα κενά περιεχομένου.
Πρέπει πολύ σοβαρά να καθίσουμε με ανθρώπους οι οποίοι έχουν βαθιά γνώση του ευρωπαϊκού τοπίου και να καταστρώσουμε διαπραγματευτική τακτική, με οικοδόμηση συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο έτσι ώστε να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα αλλάζει αρκετά από τα σημερινά δεδομένα, πάντα σε συμφωνία με τους εταίρους οι οποίοι νομίζω ότι αν έχουν μια πολύ επεξεργασμένη πρόταση θα είναι πολύ δύσκολο να πουν όχι.
– Η περιφέρεια Αττικής είναι μια περιφέρεια με τεράστιες ανισότητες και την ίδια στιγμή είναι η περιφέρεια με τις μεγαλύτερες καταπατήσεις, τα χιλιάδες (πρώην) αυθαίρετα που κλείνουν τα ρέματα και πλημμυρίζει ο τόπος, με τα δάση που έγιναν βίλες… Μπορεί ένας πολιτικός να τα αντιμετωπίσει σοβαρά όλα αυτά;
Ένας πολιτικός όχι. Πολλοί πολιτικοί μαζί ίσως ναι. Αυτό σημαίνει συνεργασία με πολιτικούς από τους υπόλοιπους χώρους, συνεργασία κομμάτων.
Όλα αυτά που αναφέρετε δεν αφορούν μόνο την Περιφέρεια Αττικής, αφορούν στο σύνολο της χώρας, βεβαίως στην Αττική είναι πολύ πιο οξυμένα αυτά τα προβλήματα. Αλλά πιστεύω ότι με ένα καλό πρόγραμμα και καλή συνεργασία, μπορεί να σχηματιστεί μια δύναμη η οποία μπορεί να αλλάξει πολλά από αυτά τα οποία αναφέρατε.