«Θα ήθελα πραγματικά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού του να ευχαριστήσω τον ισπανικό λαό για την πραγματική αλληλεγγύη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μαριάνο Ραχόι στην Αθήνα.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Οι δύο χώρες συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης. Οι λαοί αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα από την οικονομική κρίση, αλλά και από τα κύματα της μετανάστευσης. Μοιράζονται την αγωνία για τη θωράκιση της Ευρώπης από τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Η Ισπανία παρέχει την αλληλεγγύη της, έμπρακτα. Συμμετέχει από το 2010, στον μηχανισμό διάσωσης, όταν οι αγορές έκλεισαν τις πόρτες. Ο ισπανικός λαός έχει δανείσει 26 δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό, αυτή είναι πραγματική αλληλεγγύη. Η βοήθεια αυτή διέπεται από ένα θεσμικό και ηθικό πλαίσιο, δεν ξεχνούμε, το αναγνωρίζουμε και ο ελληνικός λαός θα επιστρέψει τα χρήματα. Οι δύο λαοί δοκιμάστηκαν και υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες. Η μείωση του εισοδήματος και η ανεργία χτύπησαν την πόρτα κάθε οικογένειας. Εμείς, όπως και η κυβέρνηση του κ. Ραχόι, κάναμε μεταρρυθμίσεις για να υπερβούμε την κρίση και για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανταγωνιστικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα. Το τελευταίο τρίμηνο, Ελλάδα και Ισπανία, εμφανίζουν το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης ενώ η ανεργία εμφανίζει σταθερή υποχώρηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, εξακολουθεί μεν να είναι υψηλή αλλά υποχωρεί. Συνεργαστήκαμε με τον κ. Ραχόι για τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων και τώρα συνεργαζόμαστε για την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ».
Ευχαρίστησε τον κ. Ραχόι για τη φιλία του ενώ, σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν μία επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα στην προεκλογική περίοδο, απάντησε ότι «είμαι πρωθυπουργός της φιλόξενης Ελλάδας και θα καλωσόριζα τον κάθε εταίρο».
Σε ερώτηση για το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για νέα διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους από μηδενική βάση, είπε: «Η διαπραγμάτευση γινόταν συνεχώς τα τελευταία χρόνια και τώρα είμαστε στην τελευταία φάση για τη μετά μνημόνιο εποχή. Η διαπραγμάτευση όμως γίνεται μέσα στους κανόνες της Ευρώπης και του ευρώ. Δεν γίνεται κάθε φορά να αλλάζουν οι κανόνες γιατί δεν στέκεται έτσι ούτε η Ευρώπη, ούτε το ευρώ. Η Ισπανία μας δάνεισε 26 δισ. ευρώ από το υστέρημά της. Τί θα πούμε τώρα, ότι ελάτε, αφού πήραμε τα χρήματα, να αλλάξουμε τη συμφωνία; Άλλες χώρες μας δάνεισαν με επιτόκια χαμηλότερα από αυτά που πληρώνουν εκείνες, πώς θα αλλάξεις αυτούς τους όρους και πώς θα σταθεί κάτι τέτοιο μέσα στην Ευρώπη; Εμείς μιλάμε για μία διαπραγμάτευση που κλείνει το μνημόνιο και μας βάζει στην επόμενη ημέρα. Εκείνος που διακηρύσσει ότι το χρέος του είναι μη βιώσιμο είναι σαν να λέει στις αγορές να μη μας δανείσουν και να γυρίσει σε νέο μνημόνιο». Κλείνοντας, είπε ότι αυτό το καταλαβαίνει και ο ελληνικός λαός και ότι «θα βγούμε από την κρίση χωρίς τέτοιες παλινωδίες και ανοησίες».
Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν νωρίτερα οι δύο πολιτικοί ηγέτες βρέθηκαν ζητήματα όπως η μετανάστευση και η διεθνής τρομοκρατία.