«Την επόμενη μέρα των εκλογών μπορεί να κάνουμε όλοι μαζί με ευκολία ένα βήμα μπροστά, ώστε να περάσουμε στη νέα φάση, μπορεί, όμως, αν δεν διαμορφωθούν οι σωστοί συσχετισμοί να κάνουμε πολλά βήματα πίσω και να βρεθούμε πίσω από το 2009», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΝΕΡΙΤ.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση στις 25 Ιανουαρίου θα παραδώσει τη χώρα ακέραιη, μέσα στο ευρώ, ένα βήμα πριν από την έξοδο από το μνημόνιο, με πάρα πολύ καλά δημοσιονομικά στοιχεία και πως ο λαός θα κρίνει σε ποιους θα αναθέσει και πώς, με ποια αναλογία την ευθύνη της επόμενης ημέρας. «Θα συνυπάρξουμε με τη ΝΔ οι δύο μας πάλι; Όχι. Εννοώ αν υποθέσουμε ότι η ΝΔ είναι πρώτη και το ΠΑΣΟΚ τρίτο δεν σημαίνει ότι θα πάμε να κάνουμε κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ», είπε και σημείωσε ότι ισχύει πάντα η θέση του κόμματος είτε είναι πρώτη ΝΔ είτε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, τονίζοντας ότι μιλά για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ότι πρέπει να κληθούν να μετάσχουν όλοι στην εθνική ευθύνη, άρα και ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις που λένε ότι αποδέχονται την ευθύνη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. «Βεβαίως, η κυβέρνηση και η μοίρα της χώρας δεν εξαρτάται από το καπρίτσιο και την άρνηση οποιουδήποτε, αλλά πρέπει να κληθούν όλοι», τόνισε. Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κυβερνητικός μπαλαντέρ.
Ερωτηθείς σχετικά με το «μέιλ Χαρδούβελη», ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «εμείς δεν αφήσαμε να συμφωνηθεί τίποτα βλαπτικό», γιατί, όπως υπογράμμισε, το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί ότι δεν είναι δυνατόν η χώρα να πάρει κι άλλα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, ότι δεν μπορεί να υπάρξει περικοπή μισθών και συντάξεων και επέβαλε να μην μειωθούν τα εισοδήματα των Ελλήνων. Συμπλήρωσε ότι αν δεν υπήρχε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα είχαν συμφωνηθεί όλα, «και η αλλαγή του εργασιακού νόμου και οι ομαδικές απολύσεις και όλα». Είπε ακόμα ότι είναι εφικτό να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ και πως σταδιακά θα μειωθούν όλες οι έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά αυτά προϋποθέτουν ότι η χώρα παραμένει σε ασφαλές πλαίσιο.
Για τις σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ μετά και τη χθεσινή επιστολή του για το ζήτημα της Άντζελας Γκερέκου, ο πρόεδρος του κόμματος επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ συμπράττει με τη ΝΔ προγραμματικά για λόγους εθνικούς και πως αυτό που έγινε με την κ. Γκερέκου ήταν «απροσδόκητο, ξεκάρφωτο και σύμπραξη της ΝΔ με μια πολιτικά ανήθικη και αντιαισθητική πράξη». «Αυτό δεν τιμά αυτούς που το έκαναν και προκαλεί την αντίδρασή μας γιατί στις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης δεοντολογία». «Δεν διαρρήξαμε καμία σχέση προσωπική με τον κ. Σαμαρά, αλλά πολιτικά πρόκειται για μια πράξη την οποία στηλίτευσα», πρόσθεσε. Ανέφερε γενικότερα ότι ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να έχει κάνει «πιο στρατηγικές και διορατικές σκέψεις σε σχέση με άλλες μας προτάσεις», μιλώντας για τη κατάργηση του εκλογικού μπόνους που, όπως είπε, μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή, «αλλά δεν γίνεται γιατί η ΝΔ θέλει να δημιουργήσει την αίσθηση ότι είναι μέσα στο παιχνίδι του διπολισμού».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για την ευθύνη της περιόδου 2004- 2009 και είπε, μεταξύ άλλων, ότι βεβαίως πρέπει να απαντηθεί γιατί κρυβόταν το έλλειμμα, το ανεξέλεγκτο το χρέους. Είπε ότι το θέμα δεν είναι να γίνει έρευνα νομική, γιατί αυτά είναι ιστορικά δεδομένα, ενώ πρόσθεσε ότι «εδώ υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι η στατιστική υπηρεσία και η Eurostat συνωμότησαν εις βάρος του ελληνικού λαού και αύξησαν τεχνητά το έλλειμμα».
Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, ανέφερε ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι ένα νέο σχήμα πολιτικό που θα κριθεί και πως «στις έρευνες της κοινή γνώμης έχει περιορισμένη απήχηση». Μίλησε για την κρισιμότητα και τη σημασία του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ παραπέμποντας στις ευρωεκλογές όπου εκείνο «κράτησε την κυβέρνηση» και χαρακτήρισε πρόκληση για τη δημοκρατία αν έχει τρίτο κόμμα τη Χρυσή Αυγή. Έβαλε κατά του Ποταμιού κάνοντας λόγο για νέα ΔΗΜΑΡ ετερόκλητη, που μαζεύει παλιά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, «συνταξιούχους εθνικιστές» και νεοφιλελεύθερους, όπως είπε, με σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις. Επιπλέον, ανέφερε ότι είμαστε στην εποχή του πολιτικού αμοραλισμού που πολλά άστεγα στελέχη ψάχνουν στέγη.
Ως προς το ΠΑΣΟΚ είπε ότι μετά τις εκλογές θα γίνει ένα συνέδριο ριζικής ανανέωσης και ενότητας του χώρου, ενώ ερωτηθείς: «Με ανοικτό το θέμα ακόμα και της προεδρίας;», απάντησε: «Γιατί τι είμαι εγώ ιδιοκτήτης ή κληρονόμος; Εγώ επιτελώ καθήκον».
Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τον Γιώργο Παπανδρέου ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «η πρωθυπουργία παραδόθηκε στα γόνατα του κ. Σαμαρά τον Ιούνιο του 2011 και στη συνέχεια, κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια όταν έγινε ο ανασχηματισμός και ο κ. Παπανδρέου επέλεξε τη λύση της συνεργασίας με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη, επέλεξε στην αρχή τον κ. Πετσάλνικο ως πρωθυπουργό και μετά τον κ. Παπαδήμο». Το δημοψήφισμα, είπε, ήταν μια επιλογή του κ. Παπανδρέου και «ήταν υποχρέωσή μου να πω όχι σε δημοψήφισμα “ναι ή όχι στο ευρώ” για να μην καταστραφεί η χώρα» και, όπως συμπλήρωσε, ο κ. Παπανδρέου ήρθε μετά στο υπουργικό συμβούλιο και συμφώνησε μαζί του.