Έντονο ήταν το μεταμεσονύκτιο παρασκήνιο με πολιτικές ζυμώσεις και τηλεφωνήματα σε υπουργούς που παραμένουν στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ αδειάζει οι κλεψύδρα για τις ανακοινώσεις από πλευράς κυβέρνησης.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Η αινιγματική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα τόσο για την έκταση που θα έχουν οι αλλαγές στα υπουργικά χαρτοφυλάκια, όσο και για το χρόνο που θα επιλεγεί αποκλειστικά και μόνο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό πυροδότησαν εκ νέου τα σενάρια, δεδομένου ότι σήμερα συνεδριάζει κανονικά στις 11.00 με την παλιά σύνθεση το υπουργικό συμβούλιο και μάλιστα με μια σειρά από κρίσιμα θέματα μεταξύ των οποίων το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, η καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, η έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά» αλλά και η ενημέρωση από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Τρία ταξίδια σε μία εβδομάδα
Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά έναν γύρο ταξιδιών εντός και εκτός Ελλάδος που θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή. Σήμερα το βράδυ αναμένεται να μεταβεί στη Σλοβενία, όπου θα πάρει μέρος στο Bled Strategic Forum και αύριο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τους φορείς της Βορείου Ελλάδος ενόψει της ΔΕΘ. Από τη Θεσσαλονίκη επιστρέφει το πρωί της Πέμπτης και μεσολαβεί, ένα «κενό» ως το βράδυ οπότε θα αναχωρήσει για τη Μασσαλία, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Συνεπώς αν δεν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός την Πέμπτη, μετατίθεται για το Σαββατοκύριακο ή το αργότερο τη Δευτέρα.
Τα υπουργεία – κλειδιά
Στα υπουργεία που σήκωσαν το μεγάλο βάρος των κρίσεων της πανδημίας και των πυρκαγιών, δηλαδή το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εστιάζεται το ενδιαφέρον και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbeast ήδη στα εν λόγω υπουργικά γραφεία γνωρίζουν ότι επίκεινται αλλαγές και οι στενοί συνεργάτες των υπουργών μαζεύουν φακέλους και έγγραφα, ενώ ντόμινο αλλαγών έρχεται και στα υπουργεία Τουρισμού και Δικαιοσύνης. Δυναμικές παρεμβάσεις όμως αναμένονται και σε επίπεδο υφυπουργών με αξιοποίηση στελεχών από την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα.
Η κλιματική κρίση και οι δομικές αλλαγές
Εν τω μεταξύ, ενδιαφέρον εμφανίζει το εάν ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει τελικά στην ίδρυση υπερυπουργείου Περιβάλλοντος ή θα δημιουργηθεί μία νέα δομή αποκλειστικά για την αντιμετώπιση της κλιματική κρίση. Ζητούμενο δηλαδή παραμένει εάν το εν λόγω χαρτοφυλάκιο επιστρέψει στο υπουργείο Υποδομών ή παραμείνει, όπως σήμερα στο Ενέργειας ή θα αυτονομηθεί.
Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί σχετικά σημειώνοντας: «Η κλιματική κρίση επιβάλλει πλέον μία δραστικά διαφορετική αντιμετώπιση. Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν την δική μου επιλογή να καταστεί το περιβάλλον εθνικός στόχος προτεραιότητας. Η απολιγνιτοποίηση, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ μας δίνουν πολύ ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία. Και με το νέο κλιματικό νόμο που θα ψηφιστεί εντός των επομένων μηνών. Η Ελλάδα θα καταθέσει στα διεθνή φόρα τολμηρές προτάσεις. Φιλοδοξία μου είναι να υπογράψουμε την Διακήρυξη των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο».