Πολλάκις έχουν επικοινωνήσει τον τελευταίο καιρό τηλεφωνικά ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, αν και σχεδόν καμία απ’ αυτές δεν έχει δημοσιοποιηθεί καθώς οι δύο ηγέτες θεωρούν αυτονόητη την ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.
Στις μεταξύ τους συνομιλίες δεν μιλάνε όμως μονάχα για τις πυρκαγιές και τον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισής τους αλλά στο επίκεντρο έχει βρεθεί η πολιτική που θα ακολουθήσουν αμφότεροι έναντι της Τουρκίας στις Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.
Οι δυο τους αναμένεται όπως μας λένε κυβερνητικές πηγές να ακολουθήσουν σκληρή διπλωματική γραμμή έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα προβάλλουν αντιρρήσεις στην αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας.- Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδιώξει η Γερμανία και μια σειρά άλλων χωρών, εάν προηγουμένως δεν υπάρξουν απτές αποδείξεις ότι η Άγκυρα θα αλλάξει γραμμή. Όχι όμως με ευχολόγια, αλλά με πράξεις.
Αυτή τη στιγμή Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται αντιμέτωπες με επιθετικές δηλώσεις από τη γειτονική χώρα που κάνει λόγο για καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των ακριτικών νησιών του Αιγαίου, αλλά και με την απόφαση Ερντογάν να εποικιστεί η Αμμόχωστος και ειδικότερα τα Βαρώσια στην Κύπρο.
«Όποια επιλογή γίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της Τουρκίας, θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση Αθήνας και Άγκυρας» ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους Μητσοτάκης και Αναστασιάδης στους Ευρωπαίους ομολόγους τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα σκληρύνουν τη στάση τους στις Συνόδους Κορυφής όσο η Τουρκία συνεχίζει την ίδια πολιτική.
Το μεγάλο όπλο που δεν βρίσκεται ωστόσο στην παρούσα φάση στο «τραπέζι», είναι αυτό της άσκησης βέτο έναντι της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. αλλά αυτή θα είναι μια έσχατη λύση που επί του παρόντος δεν τίθεται ούτε καν ως απειλή εκ μέρους μας και εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ωστόσο, όλα τα άλλα μέσα θα χρησιμοποιηθούν από τη στιγμή που ο Ερντογάν απειλεί ένα τμήμα της εδαφικής ακεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θετικό είναι πως διαμορφώνεται ήδη ένα κλίμα κατανόησης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, από χώρες όπως είναι η Γαλλία και η Αυστρία που αντιλαμβάνονται τη σθεναρή στάση μας.