Υπό κανονικές συνθήκες σήμερα θα ξεκινούσαν οι ολιγοήμερες διακοπές του πρωθυπουργού στα Χανιά και πιθανώς στο εξοχικό του στην Τήνο. Οι καταστροφικές πυρκαγιές όμως «έκαψαν» τα όποια σχέδια, καθώς απόλυτη προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η διαχείριση της πρωτοφανούς έκτασης κρίσης και ο σωστός συντονισμός των κρατικών μηχανισμών για να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη ορμή των φωτιών καθώς τα ενεργά μέτωπα είναι ακόμη πολλά. Έτσι ο πρωθυπουργός παραμένει στο Μαξίμου και μεταβαίνει συχνά στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι για να έχει την πλήρη εποπτεία της κατάστασης.

της  Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Όπως είπε ο ίδιος νωρίτερα «θα πρέπει να συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη ένταση την προσπάθεια ώστε να οριοθετηθούν όλες οι πυρκαγιές και να μην έχουμε κάποιον κίνδυνο αναζωπύρωσης. Προτεραιότητα όλες αυτές τις τελευταίες ημέρες ήταν πρώτα και πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό η προστασία των περιουσιών, κυρίως η φωτιά να μην εισέλθει εντός οικισμών καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα είχαμε πολύ μεγάλες ζημιές».

Στις πολιτικές προτεραιότητες του πρωθυπουργού είναι η άμεση αποκατάσταση των πληγέντων, ενώ επισημαίνεται  ότι οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες, δεδομένου ότι η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.  Μέσα σε αυτό το σκοτεινό τοπίο, η εξέλιξη της πανδημίας έχει προς το παρόν περάσει σε δεύτερη μοίρα, καθώς εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις εν γενεί και ήπια αυξητικές σε τοπικό επίπεδο, όπως στη Ζάκυνθο και τα Χανιά.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το δεύτερο ταραγμένο καλοκαίρι για τον πρωθυπουργό, καθώς πέρσι τον Αύγουστο το τούρκικο ερευνητικό-σεισμογραφικό σκάφος  «Oruc Reis» μπαινόβγαινε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, οδηγώντας σε παρατεταμένη ένταση στα Ελληνοτουρκικά, την μεγαλύτερη προσωρινή κρίση των τελευταίων 50 ετών.