Με τους αρμόδιους φορείς να κάνουν λόγο για θετική κατεύθυνση, να εκφράζουν επιμέρους επιφυλάξεις, παρατηρήσεις ή και ενστάσεις, συνεχίστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά την ίδρυση Παρατηρητηρίου Άνοιας, βελτίωσης περιγεννητικής φροντίδας και άλλες διατάξεις του υπουργείου Υγείας.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, εξέφρασε τη διαφωνία του τόσο για το όριο συνταγογράφησης και την επιβολή κυρώσεων, όσο και στο άρθρο 35 που παρέχει τη δυνατότητα στους φυσικοθεραπευτές αυτόνομα να «αξιολογούν, επιλέγουν και εκτελούν όλες τις πράξεις φυσικοθεραπείας ανεξάρτητα από την ύπαρξη έγγραφης εντολής ιατρού». Όπως είπε, «στην ουσία καταργείται η ανάγκη ύπαρξης προηγούμενης σαφούς και συγκεκριμένης ιατρικής εντολής».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, Δημήτρης Βαρνάβας, χαρακτήρισε ανεπαρκές όλο το νομοθετικό πλέγμα σε ό,τι αφορά τον τρόπο πληρωμής των νοσοκομειακών γιατρών και τόνισε ότι έπρεπε να λυθεί το εφημεριακό πρόβλημα για να αποφύγει η Ελλάδα να πληρώσει το πρόστιμο των 150 εκατ. ευρώ που έχει επιβάλει η ΕΕ. Παράλληλα, ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 23 που αφορά την προκήρυξη θέσεων, χαρακτηρίζοντας «περίεργο και υπερβολικό να μπαίνουν περιορισμοί όταν δεν γίνονται προσλήψεις».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννάκος, υποστήριξε ότι τα μεγάλα προβλήματα του ΕΣΥ, αντιμετωπίζονται αποσπασματικά. «Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 60%, ενώ πάνω από πέντε χρόνια δεν γίνονται προσλήψεις. Οι πολιτικές αυτές οδηγούν στο κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων και τον κόσμο στα ιδιωτικά ιατρεία», τόνισε.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις στο άρθρο που επιτρέπει τη χορήγηση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, ζητώντας ή να αποσυρθεί ή να δίνεται αυτή η δυνατότητα μόνο σε φαρμακοποιούς με νόμιμη άδεια. Παράλληλα, χαρακτήρισε άδικο για τους φαρμακοποιούς το άρθρο 48, που προβλέπει έλεγχο σε μηνιαία βάση από τον ΕΟΠΥΥ και δυνατότητα επιβολής ποινών, σε όσους δεν χορηγούν φάρμακα χαμηλού κόστους, ζητώντας την απόσυρσή του.
Ο Δημήτρης Πιστόλας, αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας ζήτησε την αναδιατύπωση του άρθρου 43 τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου κλάδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης νοσηλευτών.
Τις έντονες αντιρρήσεις του για τη μη ένταξή τους στον νοσηλευτικό κλάδο εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτρης Σχοιναράκης, τονίζοντας ότι τα 7000 μέλη του καλύπτουν το 60% του έργου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Ο κ. Σχοιναράκης ζήτησε να καλυφθεί το κενό αυτό κάνοντας λόγο για επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου κλάδου νοσηλευτών σημειώνοντας ότι αυτό επιβάλει και το κοινοτικό δίκαιο.
Ο πρόεδρος των Κέντρων Πρόληψης, Νίκος Σταθάκης, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο συνεχίζει την ίδια τριφασική κατάσταση και το αλαλούμ που υπάρχει στα Κέντρα Πρόληψης και ζήτησε οι εργαζόμενοί τους να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο.
Την ικανοποίησή της για την ίδρυση του Παρατηρητηρίου εξέφρασε η πρόεδρος της Επιτροπής για την Άνοια, Παρασκευή Σακά, καθώς όπως είπε ήταν πάγιο αίτημα όλων. «Είναι ένα πρώτο βήμα για την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών με άνοια, αλλά και για την χάραξη αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος», συμπλήρωσε.