Η διαφάνεια και η χρηστή διακυβέρνηση αποτελούν τους πυλώνες των δημοκρατικών μας αξιών και την πεμπτουσία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Αυτό υπογράμμισε, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα κατά της Διαφθοράς, ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρμόδιος για την Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, ο οποίος προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:

«Η διαφθορά υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού και βλάπτει την αξιοπιστία της ΕΕ ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνει την ευρωπαϊκή οικονομία με περίπου 120 δισ. Ευρώ ετησίως. Η αποτελεσματικότητα των πολιτικών κατά της διαφθοράς διαφέρει κατά πολύ από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Συνεπώς είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε τον πόλεμο κατά της διαφθοράς. Δεν καταχράται η εξουσία τους ανθρώπους αλλά οι άνθρωποι είναι εκείνοι που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας. Οι σχετικές προσπάθειες πρέπει να ενταθούν και η Επιτροπή θα είναι παρούσα σε αυτή την διαδικασία, παροτρύνοντας τα κράτη μέλη να πάρουν περισσότερα μέτρα. Η διαφάνεια και η χρηστή διακυβέρνηση αποτελούν τους πυλώνες των δημοκρατικών μας αξιών και την πεμπτουσία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη έκθεση για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις 3 Φεβρουαρίου από την οποία προκύπτει ότι τα κράτη μέλη έχουν αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες κατά τα τελευταία έτη. Αν και τα αποτελέσματα παραμένουν ανομοιογενή, η Επιτροπή δηλώνει πεπεισμένη ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η δεύτερη έκθεση για την καταπολέμηση της διαφθοράς θα δημοσιευτεί το 2016.