Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γεώργιος Κύρτσος συμμετείχε σήμερα στην εκδήλωση για τη συνέργεια των Ευρωπαϊκών Στρατηγικών για τις μακροπεριφέρειες της Αδριατικής και του Ιονίου σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές, όπως εκείνη για την περιοχή του Δούναβη.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από την Κροατία, πρώην Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας, κ. Plenkovic, ενώ συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι, όπως ο επικεφαλής για τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG Mare κ. Gumbs, ο επικεφαλής του γραφείου του Επιτρόπου Hahn για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση κ. Scicluna, καθώς και η κα. Repullo-Grau, από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Περιφερειακή Πολιτική. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ξένοι ευρωβουλευτές, άλλοι αξιωματούχοι, διπλωμάτες, μέλη μονίμων αντιπροσωπειών.

Ο κ. Κύρτσος, στην παρέμβασή του, μίλησε για την αναγκαιότητα προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Ιονίου και της Αδριατικής μέσω της καλύτερης διασυνοριακής συνεργασίας των κρατών. Τόνισε ότι η γεωγραφική εγγύτητα συνεπάγεται την οικονομική και τουριστική διασύνδεση των κρατών που βρέχονται από την Αδριατική και το Ιόνιο και υπογράμμισε ότι η στρατηγική για την μακροπεριφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, ενώ ζήτησε ταυτόχρονα, μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική στήριξη. Ιδιαίτερα, ο κ. Κύρτσος αναφέρθηκε στην στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο, όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Ιταλική Προεδρία και υιοθετήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 Οκτωβρίου. Σκοπός είναι, είπε ο κ. Κύρτσος, να αντιμετωπιστούν με κοινές δράσεις οι αναπτυξιακές προκλήσεις της εν λόγω μακροπεριφέρειας και να γίνει εφικτός ο πολιτικός συντονισμός στον τομέα της θαλάσσιας πολιτικής της περιοχής Αδριατικής-Ιονίου.

Ο κ. Κύρτσος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που γίνεται από τον ίδιο με τρεις ακόμη συναδέλφους του από την Κροατία, τη Σλοβενία και την Ιταλία για την προώθηση της Διακομματικής Ομάδας Στρατηγικής της Αδριατικής και του Ιονίου μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ομάδα η οποία ήδη έλαβε την έγκριση από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι οι προοπτικές της συγκεκριμένης περιοχής έχουν αποδειχθεί ιστορικά σημαντικές και ότι η νέα στρατηγική θα ενδυναμώσει τελικά την οικονομία, τον τουρισμό, την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή αυτή.