Για τον Σεπτέμβριο μετατίθεται η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, αν και ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να περάσει από την Ολομέλεια μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα Ιουλίου. Αυτό προέκυψε από τη σημερινή ενημέρωση των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής καθώς το υπουργείο Εργασίας που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο για την κατάθεσή του, θεωρεί ότι ο παρόντας χρόνος δεν είναι κατάλληλος.

Θυμίζουμε ότι βασικές τομές του νομοσχεδίου που φέρει τον τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» έχουν ήδη παρουσιαστεί και στηρίζονται στην λογική του «ατομικού κουμπαρά» που δίνει μεγαλύτερο έλεγχο στο νέο ασφαλισμένο πάνω στο τελικό ύψος της σύνταξής του και τον συνδέει με αυτή. Δημιουργεί όπως τονίζουν από το υπουργείο μια κουλτούρα αποταμίευσης και οδηγεί σε υψηλότερες συντάξεις για τους νέους, μέσω της επαγγελματικής διαχείρισης των κεφαλαίων που θα επενδυθούν.

Από την πλευρά της πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για άτακτη υποχώρηση. Η αρμόδια τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τονίζει χαρακτηριστικά: «Σε άτακτη υποχώρηση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα στην Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, δεν πρόκειται να φέρει και παραπέμπει στας καλένδας το σχέδιο νόμου για την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, παρότι το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση με πανηγυρικές ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών. Προφανώς υπαναχωρεί κάτω από τις μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και την ανάδειξη από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία του τεράστιου κοινωνικού και οικονομικού κόστους της επιχειρούμενης από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης».

Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι φανερό ότι έχει απομονωθεί και εισπράττει την απόρριψη από τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία για τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και τη συνολική πολιτική της. Ο αγώνας μας συνεχίζεται με τις δεσμεύσεις και τις προγραμματικές μας θέσεις, στο πλευρό των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων, της κοινωνικής πλειοψηφίας και των νέων, ενάντια στην αντιδραστική και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης με στόχο την πολιτική και κοινωνική αλλαγή και την προοδευτική προοπτική της χώρας μας».