Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων παρέχει «όλα εκείνα τα απαιτούμενα για να μπορέσουμε να δώσουμε στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να επιχειρήσουν γρήγορα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στην Ολομέλεια.
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, σε αυτά τα σχεδόν δυο χρόνια, έχει φέρει και έχουν ψηφιστεί 187 νομοσχέδια για την ανάπτυξης της μεταποιητικής διαδικασίας και της βιομηχανίας. Στοιχείο, όπως υπογράμμισε, που «δείχνει τη μεγάλη ένταση και την επιθυμία να μεταρρυθμίσει και να συνεχίσει να μεταρρυθμίζει το κράτος, έτσι ώστε να κάνει ελκυστικό το κομμάτι της επιχειρηματικότητας, όχι μόνο για την εγχώρια αγορά αλλά και για τη διεθνή αγορά», αναφέρει το ΑΠΕ.
Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης που σημαίνει ότι ο μικρός επαγγελματίας «που μέχρι σήμερα έπρεπε να περιμένει, να ξοδέψει χρήματα και πολλές φορές να βρεθεί σε έναν θανάσιμο εναγκαλισμό από το Δημόσιο, τώρα μπορεί να απελευθερώσει τις δυνάμεις του, πολύ πιο γρήγορα και να αρχίσει να δημιουργεί».
Σχετικά με τις ρυθμίσεις για τις μεταποιητικές δραστηριότητες, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι ο εκσυγχρονισμός και οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες καθώς αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα υπολείπεται του μέσου όρου της ΕΕ. Είμαστε, όπως είπε, περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 15%. «Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι να φτάσουμε στο 12%» σημείωσε. Μάλιστα, ο κ. Παπαθανάσης, ανέφερε ότι κάθε 1% αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας μέσα στο ΑΕΠ σημαίνει 100.000 θέσεις εργασίας και αυτές μάλιστα πηγαίνουν προς την περιφέρεια.
Η συμμετοχή της χώρας μας σε σημαντικά έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος
Για τη δημιουργία Επενδυτικών Πάρκων μεμονωμένων μονάδων, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για τη μεταποίηση, και προσέθεσε πως στόχος είναι ένα εθνικό ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης των επιχειρηματικών πάρκων. «Δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Έως ότου, όμως, φτάσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτές τις μεγάλες μονάδες, έτσι ώστε να εναρμονίζονται με τη σχετική νομοθεσία και να δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης και μετεγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων σε παλιά βιομηχανικά κτίρια και κελύφη από εγκαταλελειμμένες επενδύσεις» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός γνωστοποιώντας πως αυτό θα προωθηθεί και στον αναπτυξιακό νόμο με κίνητρα.
Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε, επίσης, και στις ενέργειες της κυβέρνησης για τη συμμετοχή της χώρας μας στα σημαντικά έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, σημειώνοντας ότι καταφέραμε «να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, να μας βάλουν στο έργο για τις ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ, ως ομότιμο μέλος και ήδη συμμετέχουν εταιρείες σε αυτό το κομμάτι, σε αυτό το cluster. Ταυτόχρονα, βάλαμε την πατρίδα μας και στη μικροηλεκτρονική και στο υδρογόνο».
Αναφερόμενος στο πρόσφατο Eurogroup είπε πως υπήρξε αναγνώριση των μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν εν μέσω της πανδημίας στην Ελλάδα. Προς επίρρωση αυτού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και σε διεθνείς δείκτες που δείχνουν ότι αυτά τα δύο χρόνια η ελληνική οικονομία «ενώ ήταν flat στην 58η θέση ανέβηκε δώδεκα θέσεις και βρίσκεται στην 46η θέση, ανεβήκαμε 7 θέσεις στο δείκτη κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, ανεβήκαμε και βρισκόμαστε ήδη στην 11η θέση μεταξύ 64 χωρών στην προσαρμοστικότητα της κυβερνητικής πολιτικής».
«Αυτά, είναι προϊόν σκληρής δουλειάς. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αλλάξει την Ελλάδα, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα σταματήσει. Συνεχίζουμε λοιπόν δυνατά. Πιστεύουμε στη δύναμη αυτού του έθνους, των ανθρώπων, των πολιτών, των συμπολιτών μας, των νέων που βρίσκονται εντός Ελλάδας και αυτών που έχουν φύγει από την πατρίδα μας και επιθυμούμε πολύ σύντομα με τη δουλειά και με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας να τους φέρουμε πίσω» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων.