«Σημαντικά βήματα» έχουν γίνει από την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, των σύγχρονων προβλημάτων ασφαλείας στον 21ο αιώνα», τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στη Βοστόνη σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ο κ. Κικίλιας ανέπτυξε το θέμα: «Η αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφάλειας» και ειδικότερα πώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις σύγχρονες εκφάνσεις και τις νέες αναδυόμενες απειλές στον 21ο αιώνα. Αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμητική πρόσκληση να παραστεί ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στο πώς βίωσε η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τονίζοντας:
«Σε αυτό το Πανεπιστήμιο υπάρχει η περίφημη έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών “Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής”, που κλείνει ακριβώς 13 χρόνια. Και θα σας πω μια μικρή ιστορία. Ήταν Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2001, όταν η ιστορική σχολή διεθνών σχέσεων Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts εγκαινίασε την έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών “Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής”. Μετά τη λαμπρή τελετή με πλήθος αποφοίτων και κόσμου, η ελληνική αποστολή, μεταξύ των οποίων και ο απόφοιτος του Tufts και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετέπειτα πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ετοιμάστηκε γρήγορα για το ταξίδι της επιστροφής το μεσημέρι της επομένης ημέρας. Όμως, από τις 08.45 ώρα ΗΠΑ την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2001 οι εικόνες που εξέπεμπαν τα ΜΜΕ πάγωναν την υφήλιο. Τρομοκράτες χτύπησαν τους δίδυμους πύργους και το Πεντάγωνο. Η ελληνική αποστολή εγκλωβίστηκε για μέρες στην αμερικανική ήπειρο, καθώς είχαν καθηλωθεί στο έδαφος όλα τα αεροπλάνα. Τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου άλλαξαν τον κόσμο και επιβεβαίωναν την αλληλεξάρτηση των χωρών του σύγχρονου κόσμου και την ανάγκη για την καλύτερη κατανόησή τους. Αυτό τον σκοπό, την ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής και της ευρωαμερικανικής συνεργασίας σε ακαδημαϊκό επίπεδο και τη μελέτη της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της, έθεσε ως στόχο η έδρα “Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής”».
Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι:
– Πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον τομέα της ασφάλειας έχουν διασυνοριακό και διατομεακό χαρακτήρα.
– Κανένα κράτος- μέλος (της ΕΕ) δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνο του αυτές τις απειλές οι οποίες ανησυχούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας. Και εδώ εδράζεται η αξία της συνεργασίας των θεσμικών Οργάνων.
– Τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους επιθυμούν να γίνουν περισσότερα σε επίπεδο EE για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
– Οι πολιτικές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρέπει να είναι ανάλογες προς την κλίμακα των προκλήσεων και να εστιάζονται στην πρόληψη ενδεχόμενων επιθέσεων στο μέλλον.
– Οι αξίες και οι προτεραιότητες της στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της προσήλωσής μας στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της σταθερότητας στη γειτονιά μας και σε ολόκληρο τον πλανήτη, αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της προσέγγισης που θεσπίζεται στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας.
– Οι σχέσεις με τους εταίρους μας, ιδίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι θεμελιώδους σημασίας για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
– Η χώρα μας, κατά την τελευταία δεκαετία, είναι αποδέκτης έντονων παράνομων μεταναστευτικών ροών (εντοπισμοί και συλλήψεις που υπερβαίνουν το 1 εκατ. άτομα), φαινόμενο ιστορικά πρωτοφανές παγκοσμίως, που ξεπερνά τις δυνατότητες διαχείρισής του από τις υφιστάμενες εθνικές δομές και υπηρεσίες παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις συνεχείς βελτιώσεις που εισάγονται.
– Η παράνομη μετανάστευση εμφανίζεται ως ένας σημαντικός παράγοντας κοινωνικής αποσταθεροποίησης και παρέκκλισης από τον κεντρικό εθνικό στόχο, της οικονομικής ανάπτυξης, στο βαθμό που συντελεί στη δημιουργία περιοχών φτώχειας και παρανομίας, και επιβαρύνει τον δημοσιονομικό της προϋπολογισμό λόγω των απαιτήσεων ελέγχου των εξωτερικών συνόρων.
– Η παράνομη μετανάστευση συντελεί στη διόγκωση της παραοικονομίας με αδυναμία: ελέγχου της οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας αλλά και αύξησης των δημοσίων εσόδων, τόσο στη χώρα υποδοχής όσο και στη χώρα προέλευσης των μεταναστών.
– Επειδή η εντατικοποίηση της παράνομης μετανάστευσης συμπίπτει με μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις που γνώρισε ποτέ η χώρα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει, από τη μια πλευρά την παράνομη μετανάστευση με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και σχεδιασμό ενώ, από την άλλη, δίνει έμφαση στην ενίσχυση των πλεονεκτημάτων που μπορούν να προκύψουν από την αναπτυξιακή δυναμική της νόμιμης μετανάστευσης.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αναφερόμενος στα μέσα διαχείρισης της πρόκλησης, είπε:
– Η ΕΕ πρέπει να εξετάσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απειλές που εγείρει η τρομοκρατία για την ασφάλεια των συνόρων. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά νομικά εργαλεία και να προωθηθούν τα υπό συζήτηση νομοθετήματα με απώτερο στόχο τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το επιμέρους συμφέρον των κρατών- μελών.
– Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η νομοθετική πρόταση που συζητείται στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας «FRONTIERS» του Συμβουλίου, το επονομαζόμενο πακέτο των «ευφυών συνόρων», το οποίο περιλαμβάνει ένα σύστημα καταχώρησης εισόδου- εξόδου των υπηκόων τρίτων χωρών που διέρχονται τα (εξωτερικά) σύνορα της Ένωσης.
– Πέραν αυτού, εκτιμάται ότι η διερεύνηση της δυνατότητας βελτίωσης τόσο του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS II) και της βάσης δεδομένων Eurodac θα μπορούσε να συμβάλει στην έγκαιρη αντίδραση σε περίπτωση ενδεχόμενης τρομοκρατικής δραστηριότητας.
– Η αποτελεσματική εφαρμογή και δημιουργία συνεργιών με τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης μεικτών μεταναστευτικών ροών θα μπορούσε να βοηθήσει την Ένωση στην αντιμετώπιση ενδεχόμενων τρομοκρατικών απειλών σε πρώιμο στάδιο τόσο εντός όσο και εκτός Ένωσης.
Καταλήγοντας, ο κ. Κικίλιας, τόνισε:
«Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι πρέπει: αφενός να αυξήσουμε ή/και να εμβαθύνουμε τις Εταιρικές Συμπράξεις Κινητικότητας της ΕΕ με τρίτες χώρες, που να περιλαμβάνουν διατάξεις σχετικές τόσο με τη σωστή διαχείριση συνόρων στις τρίτες χώρες όσο και με την πρόληψη της τρομοκρατίας (μέσω της αμοιβαίας ανταλλαγής πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών) και να ενισχυθεί η συνεργασία με χώρες διέλευσης, ιδίως όσον αφορά στο θέμα της ανταλλαγής επιχειρησιακών πληροφοριών και της βελτίωσης των συνοριακών ελέγχων. Στον αγώνα της χώρας μας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών ασφάλειας σημαντικότατο σύμμαχο αποτελούν οι ΗΠΑ που μετά τα γεγονότα της 9/11 έχουν αναπτύξει γνώση και εργαλεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό. Είμαστε αισιόδοξοι. Σε κάθε περίπτωση έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την Ελλάδα. Και προφανώς μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, των σύγχρονων προβλημάτων ασφαλείας στον 21ο αιώνα. Για να κάνουμε ακόμη περισσότερα βήματα, πρέπει να τα κάνουμε μαζί. Όπως λέμε στην Ελλάδα: “Μόνος σου πας πιο γρήγορα, μαζί θα πάμε πιο μακριά”».