Την εκτίμηση ότι «η ρύθμιση που κατατίθεται σήμερα από την κυβέρνηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα ρευστότητας των επιχειρήσεων και των ασφαλισμένων και θα δώσει ανάσα και σε επιχειρήσεις και στα ασφαλιστικά ταμεία» διατύπωσε ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας το πρωί στη Βουλή.
Ο υφυπουργός Εργασίας είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση της Μαρίνας Χρυσοβελώνη (ΑΝΕΛ) για τα ειδοποιητήρια που στέλνει το τελευταίο διάστημα το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και αν η κυβέρνηση προτίθεται αναστείλει την αποστολή τους ενόψει της κατάθεσης της νομοθετικής ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η κ. Χρυσοβελώνη ζήτησε, επίσης, να ενημερωθεί αν τα ειδοποιητήρια παραμένουν σε ισχύ με δεδομένο ότι δίνεται προθεσμία 20 ημερών στους ασφαλισμένους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Η βουλευτής υπογράμμισε ακόμη ότι το επόμενο στάδιο από την αποστολή των ειδοποιητηρίων είναι η λήψη αναγκαστικών μέτρων σε βάρος των οφειλετών, οι οποίοι -ιδίως όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες- θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ δύσκολο μήνα για να ανταποκριθούν στις οφειλές.
Η ατομική ειδοποίηση σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αναγκαστικό μέτρο. Έχει κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές και για την υποχρέωση των οφειλετών να τακτοποιήσουν αυτές εντός 20 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής, ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης και προσέθεσε ότι η αποστολή της ατομικής ειδοποίησης δεν αποτελεί μέρος της ρύθμισης οφειλών και κατά συνέπεια «η υπαγωγή σε ένα πιο ευνοϊκό σχήμα ρυθμίσεων -σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η σχετική ρύθμιση- δεν παρεμποδίζεται από την αποστολή των ειδοποιήσεων, πριν από την ψήφιση του».
Ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ακόμη ότι με το ισχύον σύστημα ρυθμίσεων, η μη υπαγωγή σε ρύθμιση εντός 20 ημερών από τη λήψη ειδοποιητηρίου, σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε καταναγκαστικά μέτρα εναντίον όσων οφείλουν. «Για λόγους χρηστής διοίκησης, όταν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να υπαχθεί σε ρύθμιση, καταβάλλει τρέχουσες εισφορές με παράλληλη βέβαια καταβολή ανελλιπώς, κάθε μήνα, ευλόγου ποσού έναντι της οφειλής του και για όσο διάστημα διαρκεί η συγκεκριμένη συμπεριφορά», είπε ο κ. Πλακιωτάκης.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο ζήτημα των οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών, ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα και τη δυσκολία που έχουν και σε αυτό το πλαίσιο καταθέτει σήμερα τη νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο, σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, κατά την 31.7.2014, το 83% των οφειλετών είναι όσοι δημιούργησαν οφειλές πριν από ξέσπασμα της κρίσης, δηλαδή πρόκειται για οφειλές από το 2009 και παλαιότερα.