Σε όλες τις απορίες επτά νέων επαγγελματιών, στα fake news για την δήθεν «κατάργηση» εργασιακών δικαιωμάτων και πώς το εργασιακό νομοσχέδιο θα μπορέσει να λύσει χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους απάντησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε συζήτηση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ με νέους που δραστηριοποιούνται σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης, ο β’ γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, Γιάννης Αναστασόπουλος, ο τομεάρχης Εργασίας του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ, Μιχάλης Μιχαλακόπουλος, καθώς και οι:
- Άννα-Μαρία Δεοδάτη, υπάλληλος σε εμπορικό κατάστημα.
- Παναγιώτης Μπούνας, υπάλληλος σε κατάστημα εστίασης.
- Μαριλένα Παπαγεωργίου, εργαζόμενη με διευρυμένο ωράριο σε ελεγκτική εταιρεία.
- Γεώργιος Χαμάκος, χημικός που απασχολείται στον τομέα της βιομηχανίας και μέλος της Στ.Α. Ένωσης Ελλήνων Χημικών.
- Αλεξάνδρα Μάλλιου, εργαζόμενη με καθεστώς τηλεργασίας σε πολυεθνική εταιρεία.
- Αργύρης Σίδερης, HR Manager.
Συντονιστής ήταν ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της ΟΝΝΕΔ, Βασίλης Γακόπουλος.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι ερωτήσεις των συμμετεχόντων αφορούσαν ολόκληρο το φάσμα των αλλαγών που διέπουν το νομοσχέδιο: Από τη διευρυμένη εφαρμογή της τηλεργασίας, τα κόστη και την κάλυψή τους ως υποχρέωση των εργοδοτών αλλά και το δικαίωμα ψηφιακής αποσύνδεσης, τη διασφάλιση του οκταώρου και τη μεταφορά ωρών από περιόδους αυξημένων ωραρίων σε μεγαλύτερα διαστήματα άδειας ή και εξασφάλιση ρεπό, την ψηφιακή κάρτα εργασίας και την εφαρμογή της, καθώς και την εξασφάλιση τόσο των συλλογικών διεκδικήσεων των εργαζομένων για επιπρόσθετες παροχές και αμοιβές όσο και των δικαιωμάτων τους στην απεργία και τη λήψη αποφάσεων μεταξύ των εργαζομένων με δημοκρατικές διαδικασίες.
Χατζηδάκης: Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρά με βήμα σημειωτόν
O κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρά με βήμα σημειωτόν. Πρέπει να παρακολουθούμε τις κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, εφαρμόζοντας παράλληλα τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Αυτό κάνουμε συνολικά με την πολιτική μας και φυσικά με το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας, που επιδιώκει να συνδυάσει τον στόχο για ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ανάπτυξη της οικονομίας με τον στόχο της προστασίας των εργαζομένων και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Φέρνουμε μια σειρά από σύγχρονα, ευρωπαϊκά μέτρα που δίνουν παραπάνω επιλογές, παραπάνω δυνατότητες και παραπάνω δικαιώματα στους εργαζομένους».
Στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απάντησε σε ερωτήματα νέων εργαζομένων για θέματα όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που -όπως είπε- «υπάρχει εδώ και 30 χρόνια, έστω και αν κάποιοι με μνήμη χρυσόψαρου προσποιούνται ότι δεν υπάρχει», τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ένα πρωτοποριακό εργαλείο για την πάταξη της μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας, καθώς «θα επιτρέπει σε κράτος, εργοδότη και εργαζόμενο να βλέπουν τα ίδια πράγματα για το τι συμβαίνει στην εργασιακή σχέση και αποτελεί εγγύηση όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους τίμιους εργοδότες».
Ο κ. Χατζηδάκης κατέληξε λέγοντας ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για τη βία και την παρενόχληση στους χώρους εργασίας, για την ενίσχυση των γονικών αδειών και την προστασία του πατέρα. «Δημιουργούμε πλαίσιο για την τηλεργασία, θεσπίζουμε το δικαίωμα στην αποσύνδεση, εισάγουμε μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους στο delivery. Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει φαντάσματα για δήθεν κατάργηση 8ωρου, μιλάει για οδοστρωτήρες και για εργασιακές γαλέρες. Μάλλον μιλάει για ένα άλλο νομοσχέδιο που θα τους βόλευε να περάσουμε, αλλά όχι για αυτό που φέρνουμε εμείς. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο φιλελεύθερο και λαϊκό κόμμα για αυτό προσπαθούμε σε όλες τις ρυθμίσεις που φέρνουμε να κοιτάμε ολόκληρη την κοινωνία. Δίνουμε λύσεις σύγχρονες, ευρωπαϊκές, που να οδηγούν τα πράγματα μπροστά. Εμείς, λοιπόν, προχωρούμε με την κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά με τα δόγματα και τα συνθήματα», τόνισε ο υπουργός.
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ευχαριστώντας θερμά τον κ. Χατζηδάκη για την παρουσία του στη συζήτηση, σημείωσε: «Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε την πρώτη μας αυτή διά ζώσης εκδήλωση με το ζήτημα του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, το οποίο δίνει ουσιαστική δύναμη στους εργαζομένους, αμβλύνει αντιθέσεις, ισορροπεί την κατάσταση εντός της αγοράς εργασίας και το σημαντικότερο: Για πρώτη φορά αφουγκράζεται τις ανάγκες των εργαζομένων. Είναι αποτέλεσμα, όχι ιδεοληψιών, αλλά είναι ένα νομοσχέδιο που ξεκινά από την κοινωνία και καταλήγει στην κοινωνία και σε αντίθεση με παλιότερους νόμους επιχειρεί να λύσει και όχι να “κουκουλώσει” τα προβλήματα στους χώρους εργασίας. Αυτό το νομοσχέδιο είναι μία ακόμα απόδειξη ότι ο δικός μας πολιτικός χώρος που εκφράζεται από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εκείνος που εκφράζει την αληθινή πρόοδο και έχει ουσιαστική κοινωνική ευαισθησία».
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού.