Χωρίς να υπάρχει εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός των 200 ψήφων για να μπορέσει να εγκριθεί το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ξεκίνησε στη Βουλή πριν από λίγη ώρα η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια.

Το σχέδιο νόμου για την άρση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των απόδημων Ελλήνων από τον τόπο κατοικίας τους βρίσκει αντίθετη σύμφωνο το Κίνημα Αλλαγής αλλά αντίθετη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επιθυμεί την προώθηση του μοντέλου διεξαγωγής δύο ξεχωριστών εκλογικών διαδικασιών, μια για τους Έλληνες του εσωτερικού και μια για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Την ίδια ώρα και το ΚΚΕ είναι αντίθετο, επιμένοντας στη διατήρηση των περιορισμών προκειμένου να διευκολύνονται μόνο οι ομογενείς που αποδεικνύουν δεσμούς με την Ελλάδα. Από την πλευρά του το ΜεΡΑ25 έχει παραπλήσιες θέσεις με τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο οι 9 βουλευτές του δεν αρκούν για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 200 ψήφων, αφού με τις ψήφους του εν λόγω κόμματος μαζί με της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ, φθάνουν τις 189.  

Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στις εθνικές εκλογές μπορούν να μετέχουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και όχι μόνο όσοι μπορούν να αποδείξουν διετή διαμονή στην πατρίδα τα τελευταία 35 έτη καθώς επίσης και να έχουν φορολογική δήλωση το εκλογικό έτος.

Ξεκινώντας η σημερινή συζήτηση, το λόγο πήρες ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος τόνισε πως «είχα πει στην επιτροπή ότι είμαι διατεθειμένος ακόμα και να αποσύρω το συζητούμενο νομοσχέδιο προκειμένου να βρεθεί συγκλίνουσα λύση για να επιτευχθεί ο στόχος διευκόλυνσης άσκησης εκλογικού δικαιώματος υπό δύο 2 προϋποθέσεις: Να μην υπάρχει κανένας περιορισμός και η ψήφος των απόδημων ελλήνων να είναι ισότιμη με όλων των εκλογέων και να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα. Είχα απευθύνει στον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί καθώς όλα τα άλλα ζητήματα θα μπορούσαν να συζητηθούν και να συμφωνηθούν εφόσον βέβαια είχαν συμφωνηθεί αυτές οι δύο κεντρικές προϋποθέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία με την οποία προτείνουν ίδρυση 4 εκλογικών περιφερειών απόδημων οι οποίοι όμως θα εκλέγονται όχι με κομματικά ψηφοδέλτια και δεν θα λαμβάνεται υπόψη η ψήφος των απόδημων στην διαμόρφωση του συνολικού αποτελέσματος. Υποθέτω ότι στην έκκλησή μου ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε αρνητικά. Η αρνητική αυτή απάντηση να προσμετράται η ψήφος απόδημων όπως των υπολοίπων ελλήνων σημαίνει ότι συνεχίζουμε και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το νομοσχέδιο ανακοινώθηκε από τα τηλεπαράθυρα και φέρει στη Βουλή το ήθος τηλεπαραθύρων. Σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι να αλλάξει ο νόμος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ και είναι αποτέλεσμα συνεννοήσεων και διαβουλεύσεων. Το σημερινό εγχείρημα του υπουργού δεν ικανοποιεί τα κριτήρια αυτά». Παράλληλα επιχείρησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις Τζάκρη σε ομογενειακή εφημερίδα περί ανάγκης κατάργησης των περιορισμών ενώ επέμεινε στην ανάγκη διεξαγωγής διπλών εκλογών σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης σημείωσε προς το υπουργείο «προφανώς θεωρώ αιτιολογημένη την άρνηση σας όταν δεν ικανοποιείται το αίτημα προσμέτρησης. Όμως εσείς κάνατε μια πρόταση ότι θα μπορούσατε να συζητήσετε κλπ για πραγματική εκλογή απόδημων σε επίπεδο περιφερειών. Ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει ο νόμος θα μπορούσατε από την στιγμή που έχετε την πρόθεση να κάνετε ευρύτερες αλλαγές και εκτός από την κατάργηση των περιορισμών να βάλετε επιστολική ψήφο και δημιουργία περιφερειών εξωτερικού. Δεν το κάνατε εσείς, θα το κάνουμε εμείς με πρόταση νόμου που θα καταθέσουμε».

Επικρίσεις σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜέΡΑ5 για ψήφο αποδήμων

Κομματικές σκοπιμότητες σε βάρος των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού καταλόγισαν σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, οι εισηγητές από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής που συνεχίζεται, για την άρση των εμποδίων στην ψήφο των αποδήμων.

Σκληρή κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, κάνοντας λόγο για πολιτικό τυχοδιωκτισμό. «Από τη στιγμή που υπάρχει πρόσφατος νόμος ψηφισμένος με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, θα είχε νόημα να συζητήσουμε ζητήματα εφαρμογής του που έχουν να κάνουν με γραφειοκρατικά εμπόδια για τους Έλληνες μετανάστες και τη λειτουργία των προξενικών Αρχών. Αυτό εμείς το ζητάμε ένα χρόνο. Όμως υπάρχει άρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιόκας και συμπλήρωσε:

«Ο λόγος που συζητάμε αυτό το νομοσχέδιο σήμερα είναι ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πολιτικά παιχνίδια που παίζετε στις πλάτες των αποδήμων για ψηφοθηρικούς λόγους, ενώ εσείς είστε που ευθύνεστε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Αντιμετωπίζετε τους απόδημους ως κουκιά».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ επέμενε στη θέση του κόμματος του ότι, προϋπόθεση για τη ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού πρέπει να είναι αποδεδειγμένα ο οικονομικός και ψυχικός δεσμός τους με την Ελλάδα. «Η διευκόλυνση της ψήφου πρέπει να αφορά εκείνους που έχουν συνθήκες ζωής που προσιδιάζουν με τον Ελλήνων στο εσωτερικό κι όχι κάποιους που δεν θα υποστούν τις συνέπειες», υπογράμμισε ο κ. Γκιόκας.

Επίθεση σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε και ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήτας, καταλογίζοντας τους «απύθμενη υποκρισία και κοροϊδία για τη ψήφο των ομογενών». «Είστε και ασεβείς, και δεν διστάζετε να χρησιμοποιήσετε τον απόδημο ελληνισμό ως εργαλείο για να κάνετε την προεκλογική σας εκστρατεία. Η Ελληνική Λύση δεν αλλάζει τις θέσεις της αλά καρτ. Όλοι οι Έλληνες της διασποράς πρέπει να έχουν ισότιμα δικαιώματα όπου και αν βρίσκονται. Εμείς υποστηρίζουμε ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού χωρίς κανένα όρο χωρίς κόφτες χωρίς προϋποθέσεις», τόνισε ο κ. Χήτας.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για «επικοινωνιακή προσπάθεια σε βάρος των ομογενών». «Είναι η μόνη ευκαιρία να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού για το καλύτερο των Ελλήνων του εξωτερικού. Όμως, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δίνετε σημασία στην επικοινωνία και την εικόνα. Τους εργαλειοποιείτε αμφότεροι κατά το δοκούν, αλλά δεν έχετε καμία πρόθεση να τους βοηθήσετε για να νιώσουν ισότιμα μέλη της χώρας. Και οι δύο φοβάστε την ψήφο και τη φωνή τους», υποστήριξε η κ. Μπακαδήμα.