Πρωτοβουλίες με στόχο την αρχική συνεννόηση, ως προϋπόθεση της συναίνεσης με την αντιπολίτευση και με όσες δυνάμεις δεν έχουν κηρύξει ανένδοτο κατά της κυβέρνησης, μελετώνται στο πρωθυπουργικό επιτελείο.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου ήδη από την προηγούμενη Κυριακή άνοιξε τη συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση, απευθυνόμενος ουσιαστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση, όπως λένε συνεργάτες του.
Η επόμενη ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών βρίσκει όμως την κυβέρνηση ενώπιον ενός νέου πολιτικού τοπίου στο οποίο θα κυριαρχεί, από τη μία πλευρά, ο συσχετισμός δυνάμεων που θα έχει καταγραφεί στο εσωτερικό αφότου ολοκληρωθεί και η σημερινή ψηφοφορία, και από την άλλη η πίεση που θα ασκηθεί από το εξωτερικό για τη λήψη νέων μέτρων και αποφάσεων, με βάση την αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Εurostat, η οποία εκτιμάται από οικονομικούς παράγοντες ότι θα φέρει την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης αρκετά βήματα πίσω.
Εν όψει του διαφαινόμενου μετώπου που αναγκαστικά θα ανοίξει η κυβέρνηση με πολλές κοινωνικές ομάδες, ο πρωθυπουργός έχει κάνει τους πρώτους σχεδιασμούς για τις επόμενες κινήσεις του.
Μία από αυτές θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκληση του Συμβουλίου των αρχηγών ή οι διαδοχικές προσκλήσεις σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, με θέμα την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης λόγω των δραματικών εξελίξεων διεθνώς με αφορμή την ιρλανδική κρίση και των επιπτώσεών τους στην Ελλάδα.
Στην κυβέρνηση και σε τραπεζικούς κύκλους κυριαρχεί η αντίληψη ότι οι πιέσεις που θα ασκήσει η τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του ελλείμματος θα είναι έντονες- εντονότερες ίσως και από την προηγούμενη άνοιξη, όταν η χώρα έφθασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Καθοριστική παράμετρος για τις επικείμενες πρωτοβουλίες και την επιδίωξη του Πρωθυπουργού να συνδιαλλαγεί με νέα δεδομένα, κυρίως με την αξιωματική αντιπολίτευση, θα είναι το ύψος του ελλείμματος που θα ανακοινώσει η Εurostat για το 2009.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο σημερινό Βήμα, ο κ. Παπανδρέου θα καλέσει αμέσως μετά την ηγεσία της Ν.Δ. να αποδεχθεί τα στοιχεία αυτά και να συμφωνήσει ότι από το σημείο αυτό ξεκινά μια νέα, πολύ πιο κοπιαστική και πολιτικά επώδυνη προσπάθεια εξυγίανσης.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατορθώσει στο νέο πολιτικό σκηνικό να εξασφαλίσει ανοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίως σε ό,τι αφορά τα μέτωπα που θα ανοίξουν με τις επικείμενες αποφάσεις για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, τις επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας και τις αποδοχές, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών και την εκποίηση/αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.
Κινήσεις σε αυτά τα μέτωπα, με παράλληλο αποκλεισμό της επιπλέον επιβάρυνσης χαμηλών εισοδημάτων και συντάξεων, περιέγραψε άλλωστε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργικός σύμβουλος κ. Λ. Παπαδήμος, τονίζοντας παράλληλα, σε μία έμμεση αναφορά του προς την ηγεσία της Ν.Δ., ότι σε αυτές τις συνθήκες απαιτείται ενότητα.
Αναλόγως και της τροπής που θα λάβει η πολιτική συζήτηση την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών, αυτό που με κανέναν τρόπο δεν επιθυμούν η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου και η τρόικα αυτή τη στιγμή είναι μια παρατεταμένη εκλογολογία, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του Πρωθυπουργού θα είναι καταστροφική.