Η πύκνωση του πολιτικού χρόνου ένεκα των ραγδαίων εξελίξεων και με την έλευση της τρόικας και τις νέες αιματηρές αιτιάσεις των δανειστών σε ασφαλιστικό και εργασιακά εντείνουν τις διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική ετοιμότητα.
Ενδεικτική των διαβουλεύσεων στα γραφεία της Κουμουνδούρου ήταν και η συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη για την εναλλακτική της απόσυρσης μέρους του χρέους εάν δεν ευδοκιμήσει το σενάριο της διαγραφής που αποτελεί συνεδριακή απόφαση του κόμματος.
Την ώρα που πολιτικοί αντίπαλοι κατηγορούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κυβιστήσεις, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η πύκνωση του πολιτικού χρόνου καθιστά επιτακτική ανάγκη να εξετάσει το κόμμα όλα τα σενάρια ώστε να είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή εφόσον κληθεί να κυβερνήσει. Και όπως εκτιμούν από την Κουμουνδούρου, το μείζον θέμα που ενδεχομένως να κληθεί να διαχειριστεί, δεδομένης και της… αναβλητικότητας των εταίρων μας, είναι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν πάντως ότι οι όποιες εναλλακτικές εξετάζονται, δεν έρχονται σε καμία περίπτωση με αντίθεση με την προοπτική της κατάργησης της λιτότητας, που αποτελεί εκ των ουκ άνευ της κεντρικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, η εναλλακτική του κ. Δραγασάκη δεν άργησε να προκαλέσει νέες εσωκομματικές αντιδράσεις. Με ανάρτησή στον ιστότοπο iskra.gr που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, εκφράζεται η αντίθεση στην απόσυρση χρέους και το πάγωμά του από την ΕΚΤ, προκρίνοντας ως μοναδική λύση την κατάργηση των μνημονιακών νόμων και τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, όπως αποφασίστηκε στο συνέδριο του κόμματος.
«Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και όχι το “πάγωμά” του για εκείνο ή το άλλο χρονικό διάστημα και το “φόρτωμά” του σε ανυποψίαστες μελλοντικές γενιές» αναφέρεται στο άρθρο με τον δηκτικό τίτλο «πάγωμα του χρέους ή στην κατάψυξη η διαγραφή του;».
Ωστόσο οι όποιες εσωκομματικές παραφωνίες, οι οποίες τον τελευταίο καιρό έχουν μετριαστεί, από την Κουμουνδούρου εκτιμάται ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα στην ανοδική πορεία των δημοσκοπικών ποσοστών του κόμματος, καθώς οι οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις τις επισκιάζουν απόλυτα.