Σε μήλον της έριδος μεταξύ κυβέρνησης- αντιπολίτευσης και συνδικάτων μετατρέπεται το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, καθώς στόχος του Μαξίμου είναι η εργασιακή μεταρρύθμιση να ψηφιστεί στην τελική της μορφή εντός του Ιουνίου. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πολιτική και κοινωνική σύγκρουση μετά το Πάσχα, καθώς το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αλλάζει το χάρτη στα εργασιακά, διαμορφώνοντας νέες συνθήκες για μισθούς, συμβάσεις, ωράρια, υπερωρίες, άδειες και απολύσεις στην αγορά εργασίας.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Οι πρώτες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν χθες κατά τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς από τη ΓΣΕΕ – μεταφέρθηκε καθώς η επίσημη αργία έπεφτε το Μεγάλο Σάββατο- , ενώ αύριο 6 Μαΐου η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, το ΠΑΜΕ, ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία καλούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, την οποία στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.
Μάλιστα το γεγονός τα συνδικάτα αποφάσισαν σε διαφορετικές ημέρες να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για αυτά που έρχονται, είναι δηλωτικό των έντονων διεργασιών που εκτυλίσσονται αλλά του ρήγματος που δείχνει βαθαίνει. Και μπορεί να μην υπάρχει κεντρική πολιτική συμφωνία αλλά το γεγονός ότι συμπορεύονται ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 είναι δηλωτικό της υψηλής πολιτικής φόρτισης που αναμένεται να καταγραφεί και εντός του κοινοβουλίου.
Casus belli το νομοσχέδιο Χατζηδάκη
Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αιτία πολέμου για τους εργαζομένους» και την Πρωτομαγιά ως «την πρώτη δυναμική απάντηση» στις επερχόμενες αλλαγές στο ωράριο και τις συλλογικές συμβάσεις.
Αρνητική είναι και η ΓΣΕΕ αναφερόμενη σε όσα μέτρα του νομοσχεδίου έχουν δει το φως της δημοσιότητας. «Πρόκειται για δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, που βάζουν στο στόχαστρο ακόμη και το οκτάωρο» σημειώνει η Συνομοσπονδία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «τερατούργημα» και τον υπουργό Εργασίας «οδοστρωτήρα». Κατηγορεί την κυβέρνηση πως μεσούσης της πανδημίας ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που «στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στην αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας και στην κατάργηση του οκταώρου, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, καθώς και στη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, χωρίς κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο».
Απέναντι στο νομοσχέδιο στέκεται και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο σημειώνει ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα οδηγεί «στην κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, σε απροστάτευτους εργαζομένους, δεκάωρη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες, σε ωράριο εργασίας-λάστιχο και σε εργασία χωρίς κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο».
Κεντρική «μεταρρυθμιστική επιλογή» της κυβέρνησης
Στο μήνυμά του για την Πρωτομαγιά ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έκανε εκτενείς αναφορές στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο. Ο ίδιος το υπερασπίστηκε σημειώνοντας πως «το οκτάωρο, το πενθήμερο, οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα είναι δικαιώματα κατοχυρωμένα εδώ και χρόνια σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι όμως εξασφαλισμένη σε πολλές περιπτώσεις η τήρησή τους. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η επέκταση και αναβάθμιση των ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας, καθώς και η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας». Άλλωστε από πλευράς του Μαξίμου το νομοσχέδιο για τα εργασιακά αποτελεί «σημαντική μεταρρύθμιση» που στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου και την προσαρμογή της αγοράς εργασίας στα σύγχρονα ευρωπαϊκά οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα.
Ο χάρτης των αυριανών συγκεντρώσεων
- ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ καλούν στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το κάλεσμα στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
- Το ΠΑΜΕ καλεί στις 10:00 στο Σύνταγμα.
- Η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά στις 11:00 στα Προπύλαια.
Οι βασικές αλλαγές που έρχονται
Ωράριο – Υπερωρίες: Εισάγεται μοντέλο 4ήμερης εργασίας μέσω της ευελιξίας του ωραρίου. Οι ώρες υπερωρίας θα συμψηφίζονται με μειωμένο ωράριο σε άλλες ημέρες ή ακόμα και με ρεπό, χωρίς ο εργοδότης να πληρώνει τις έξτρα ώρες. «Κλειδί» για την επιτυχή εφαρμογή του νέου καθεστώτος είναι ο εργαζόμενος να συμπληρώνει 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα και να μην τις υπερβαίνει.
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: προτείνεται η εφαρμογή ψηφιακού ωραρίου και ψηφιακής κάρτας εργασίας, ώστε να καταγράφονται online οι υπερωρίες τις οποίες ο εργοδότης οφείλει να πληρώσει ή να συμψηφίσει. Ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του.
Απολύσεις- Αποζημιώσεις: Καταργείται η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατών και εξισώνονται οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών, οι οποίες μέχρι σήμερα, υπολογίζονταν σε λίγα μεροκάματα, με εκείνες των υπαλλήλων, που ισοδυναμούν με μισθούς έως και 12 μηνών. Παράλληλα εισάγεται δικαίωμα του εργοδότη (μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν) να μπορεί να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά να μισθοδοτείται.