Στις κρίσεις που μαίνονται σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, αλλά και σε μείζονα θέματα που άπτονται της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του, στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Όσον αφορά στην ουκρανική κρίση, ο υπ. Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη συμφωνία του Μινσκ, «η πλήρης εφαρμογή της οποίας μπορεί να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης δια της διπλωματικής και πολιτικής οδού. Το κλειδί είναι η επίτευξη μιας συμπεριληπτικής λύσης», σημείωσε χαρακτηριστικά, καθώς εκτίμησε ότι η κρίση αυτή «επηρεάζει σοβαρά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη».
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη στήριξη της χώρας στη νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του ISIS. Μιλώντας για το Ισλαμικό Κράτος, ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να αναφερθεί ειδικότερα στη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση και τα πιέσεις που ασκούνται σε χώρες τις περιοχής, λόγω του κύματος προσφύγων.
«Τα στρατιωτικά μέσα δεν αρκούν από μόνα τους για να εξαλείψουν την τζιχαντιστική απειλή. Πρέπει, επίσης, να προωθήσουμε μια συμπεριληπτική διαδικασία εθνικού διαλόγου και συμφιλίωσης στο Ιράκ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή αυτή κατά της ιρακινής εθνικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας», υπογράμμισε και κατόπιν καταδίκασε το «συστηματικό διωγμό των Χριστιανών και άλλων θρησκευτικών ομάδων».
Ο υπ. Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, λέγοντας πως «η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη διαδικασία υπό το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, μέσω του προσωπικού απεσταλμένου του, κ. Matthew Nimetz, και συμμετέχει πάντα σε αυτές εποικοδομητικά και με καλή θέληση».
«Η Ελλάδα, μέχρι σήμερα, έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και αναμένουμε από την άλλη πλευρά να προβεί σε αντίστοιχα. Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία -με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη “Μακεδονία”- για κάθε χρήση, erga omnes», τόνισε και υπογράμμισε πως η Ελλάδα «στηρίζει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της γείτονος χώρας και συγκαταλέγεται εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ των εκεί κορυφαίων άμεσων ξένων επενδυτών».
Ωστόσο, όπως είπε, η «ευρωπαϊκή και ευρωαντλαντική προοπτική της δεν εξαρτάται από το ζήτημα του ονόματος ή από την Ελλάδα, αλλά από το σεβασμό των υφιστάμενων γενικών κριτηρίων που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες. Εξαρτάται από τα ζητήματα σχετικά με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις αρμονικές διεθνοτικές σχέσεις και την ελευθερία του Τύπου. Όπως αναφέρεται στα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρέπει να γίνουν “απτά βήματα” σε αυτά τα ζητήματα».
Ο κ. Βενιζέλος αφιέρωσε το τελευταίο κομμάτι της ομιλίας του στο Κυπριακό, λέγοντας πως «η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια συνεχιζόμενη παράνομη στρατιωτική κατοχή στο έδαφος ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως το διάλογο μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου 2014, και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη για υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική», σημείωσε χαρακτηριστικά για να κλείσει λέγοντας πως:
«Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου -ειδικότερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας- αποτελούν σημαντικούς παράγοντες, από τους οποίους εξαρτάται η συνολική πορεία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, την ευρωπαϊκή προοπτική της οποίας η Ελλάδα υποστηρίζει, προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες και είναι κρίσιμες για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, καθώς είναι και σχέσεις μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ».