Με διευρυμένη ατζέντα συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για να εξετάσει λεπτομερώς την παρούσα επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να εισηγηθεί στην κυβέρνηση σχετικά με το πώς θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα αλλά και το ποιο «μοντέλο» προκρίνεται για την σταδιακή άρση του lockdown. Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων για τις πασχαλινές αγορές αλλά και για το πώς θα λειτουργήσουν οι Εκκλησίες το Πάσχα και την Ανάσταση.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και αυτό γιατί το ιικό φορτίο της χώρας έχει «εκτοξευτεί» και η διασπορά στην κοινότητα είναι τεράστια. Εκτιμάται δε ότι τυχόν χαλάρωση στα μέτρα θα υπονόμευε το σχέδιο που υπάρχει για το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης.
Μίνι χαλάρωση των μέτρων ενόψει Πάσχα
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι από τα μέσα Μαΐου θα ξεκινήσει σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα με επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και τόνισε ότι «εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος». Υπό τις συνθήκες αυτές και φέτος το Πάσχα δεν αναμένεται να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει μία μίνι χαλάρωση των μέτρων για την πρόσβαση στις εκκλησίες- καθώς θα επιτραπεί η παρακολούθηση της Ανάστασης και της λειτουργίας στους υπαίθριους χώρους των εκκλησιών- και τα γνωστά μέτρα για την οικογενειακή φούσκα. Δηλαδή θα επιτραπούν τα οικογενειακά τραπέζια με περιορισμένο αριθμό ατόμων (9), όπως συνέβη και πέρσι. Εκτιμάται ότι θα παραταθεί το ωράριο βραδινής κυκλοφορίας για το Μεγάλο Σάββατο έως τις 22:30, δεδομένου ότι η Ακολουθία της Αναστάσεως θα τελεστεί στις 21:00.
Οι λόγοι που φρενάρουν το άνοιγμα
Οι επιδημιολογικοί δείκτες υπαγορεύουν σύμφωνα με τους ειδικούς και φέτος το Πάσχα στην πόλη, ώστε να μην διακινδυνεύσει η κυβέρνηση το άνοιγμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων για λίγες ημέρες στο χωριό. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η μετακίνηση από των πολιτών από τις πόλεις στην επαρχία μπορεί να προκαλέσει τοπικές κρίσεις κορονοϊού, αφού υπάρχει κίνδυνος για μεταφορά ιικού φορτίου από περιοχές σε βαθύ κόκκινο, σε άλλες με μικρό αριθμό κρουσμάτων. Επιπρόσθετα, η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της περιορισμένης δυνατότητας των νοσοκομείων της περιφέρειας, να ανταποκριθούν σε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων.
Πιθανό τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού
Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται να ανακοινώσει μέσω τηλεοπτικού μηνύματος εντός της ημέρας ή αύριο ο πρωθυπουργός, προκειμένου να εξηγήσει στους πολίτες τους λόγους που οδηγούν στις αποφάσεις για το Πάσχα, αλλά παράλληλα να δώσει και το στίγμα για την επόμενη ημέρα. Στον «οδικό χάρτη» που καταρτίζεται από το κυβερνητικό επιτελείο θα αποτυπώνονται οι ημερομηνίες που θα ανοίξουν μια σειρά από δραστηριότητες: Σχολεία, λιανεμπόριο χωρίς sms στο 13032, μετακίνηση από δήμο σε δήμο και μετακίνηση εκτός νομού, άνοιγμα εστίασης και της οικονομικής ζωής στη χώρα. Η ημερομηνία ορόσημο είναι η 14η Μαΐου που ανοίγει επισήμως ο τουρισμός στην Ελλάδα, ωστόσο το σχέδιο και οι ημερομηνίες για σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων αναμένεται να παρουσιαστεί μετά το Πάσχα.
Οι ημερομηνίες – «κλειδιά»
Μια πιθανή ημερομηνία για οριστικό άνοιγμα του λιανεμπορίου χωρίς χρονικό περιορισμό και sms είναι τη Δευτέρα 3 Μαΐου.
Για την εστίαση, δεν έχει «κλειδώσει» συγκεκριμένη ημερομηνία ωστόσο ένα πιθανό άνοιγμα -ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα- είναι μεταξύ 6 και 10 Μαΐου.
Στις 10 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία με το Υπουργείο Παιδείας να προτείνει επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία.
Η 14η Μαΐου είναι η ημερομηνία που σχεδιάζεται η χώρα να είναι έτοιμη για το επίσημο άνοιγμα στον τουρισμό.