Πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων ζητά από την κυβέρνηση ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας σήμερα Παρασκευή (26/3) στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στη νέα απόρριψη από τη γερμανική Βουλή της καταβολής επανορθώσεων, «ήταν μια απαράδεκτη απόφαση».

Με εξαίρεση τους Πράσινους και την Αριστερά, όλοι οι άλλοι «αγκαζέ», απέρριψαν τις ελληνικές διεκδικήσεις που αφορούν τις απολύτως ενεργές και απαράγραπτες, ηθικά, πολιτικά και νομικά, απαιτήσεις για τις επανορθώσεις, για το σύνολο των ζητημάτων όπως το κατοχικό δάνειο, τις μαρτυρικές πόλεις, το λιμό και τους πολιτιστικούς θησαυρούς»

Και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση, καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από την απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου για διεκδίκηση με όλα τα μέσα των Γερμανικών επανορθώσεων. Πέραν της καμπάνιας και της ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να εκκινήσουν οι διαδικασίες για τη νομική διεκδίκηση, εφόσον η κυβέρνηση της Γερμανίας και τώρα πλέον και η πλειοψηφία της γερμανικής Βουλής κλείνουν την πόρτα στη διακρατική συζήτηση και συνεννόηση γι’ αυτό το μείζον ιστορικό και ηθικό ζήτημα».

Όπως υποστήριξε, «είναι φανερό ότι κλείνει αυτός ο κύκλος και θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση, αυτό είναι το άμεσο αίτημα το οποίο καταθέτω, σε συνέχεια των αποφάσεων και της προηγούμενης κυβέρνησης και του ελληνικού Κοινοβουλίου να περάσει άμεσα, καταρχήν σε μια καμπάνια ενημέρωσης των κοινοβουλίων πανευρωπαϊκά αλλά ταυτόχρονα στην προετοιμασία, που έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση από τον π. Π.τ.Δ, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, έχει γίνει προετοιμασία για τη νομική πλέον διεκδίκηση αυτών των απαράγραπτων επαναλαμβάνω ηθικά, ιστορικά και νομικά απαιτήσεων.

Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση και θέση να πάρει σε σχέση με την χθεσινή απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας του γερμανικού κοινοβουλίου αλλά και να προετοιμαστεί με συνηγορία και επικουρία όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου γι’ αυτήν τη διεκδίκηση. Υπάρχει η απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου προβλέπει ακριβώς αυτά τα βήματα και είναι υποχρεωμένες οι ελληνικές κυβερνήσεις να τα ακολουθήσουν».