Νέους τριγμούς στην κυβέρνηση προκαλούν κινήσεις του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος αμφισβητεί τις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ) για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ο υπουργός Παιδείας υιοθέτησε χθες την έκθεση ιδιωτικής εταιρείας, την οποία ο ίδιος είχε ζητήσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και η οποία αποφαίνεται ότι δεν χρειάζεται να απολυθεί ουδείς διοικητικός υπάλληλος από οκτώ ΑΕΙ. Αντίθετα, σύμφωνα με την έκθεση, και οι περίπου 1.050 διοικητικοί υπάλληλοι των οκτώ ΑΕΙ που ετέθησαν σε διαθεσιμότητα πρέπει να επανατοποθετηθούν στα ιδρύματα. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποστασιοποιήθηκε από τις κινήσεις Λοβέρδου, ενώ ενημερώθηκε σχετικά και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.
Στον αντίποδα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θεωρεί ότι μπορούν να απολυθούν μόνο διοικητικοί υπάλληλοι που με πλαστά δικαιολογητικά μετατράπηκαν σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου τα προηγούμενα χρόνια. Ο αριθμός τους υπολογίζεται από τα πανεπιστήμια (υπάρχουν κυρίως σε Παν. Αθηνών και ΕΜΠ) σε 300.
Ειδικότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου 2013 το ΚΣΜ ενέκρινε την εισήγηση του τότε υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου αναφορικά με 1.349 διοικητικούς από ΑΕΙ που επρόκειτο να τεθούν σε διαθεσιμότητα προκειμένου να υλοποιηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις. Μετά τις διάφορες εξαιρέσεις, συνταξιοδοτήσεις κ.λπ., ο αριθμός των διαθεσίμων έχει σήμερα μειωθεί στους 1.050. Από την αξιολόγηση της εταιρείας, η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προκύπτει ότι για τη λειτουργία των οκτώ ΑΕΙ απαιτούνται 4.086 διοικητικοί.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο συνολικός αριθμός σε όλα τα ιδρύματα της χώρας είναι μόλις 3.630 (με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το 2011-12). Συγκεκριμένα, η έκθεση θεωρεί ότι στο ΑΠΘ θα πρέπει να υπηρετούν 968 διοικητικοί έναντι 666 σήμερα, στο ΕΚΠΑ 736 έναντι 665, στο ΕΜΠ 514 έναντι 565, στο Παν. Πατρών 659 έναντι 266, στο Παν. Ιωαννίνων 353 έναντι 185, στο Παν. Θεσσαλίας 398 έναντι 206 σήμερα, στο Παν. Κρήτης 299 έναντι 175, στο Οικονομικό Παν. Αθηνών 158 έναντι 81. Ο ελληνικός μέσος όρος του δείκτη διοικητικό προσωπικό/φοιτητές είναι 1,39%, όταν στην Ε.Ε. σε είναι από 5,35% ως 7,91%. «Τα ξένα ΑΕΙ λειτουργούν με διαφορετικό καθεστώς και δεν είναι πλήρως συγκρίσιμα με τα ελληνικά ΑΕΙ», αναφέρει η έκθεση. Αντίθετα, οι αρχές των οκτώ ΑΕΙ θεωρούν ότι έχουν ανάγκη συνολικά 4.488 διοικητικών.
Έπειτα από όλα αυτά και καθώς στις 16 Ιουνίου 2014 προκηρύχθηκαν 600 θέσεις διοικητικών σε 15 ΑΕΙ και ΤΕΙ, που θα καλυφθούν από τους 1.050 διαθεσίμους, χθες ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι πρέπει να προκηρυχθούν και άλλες 450 θέσεις έως τους 1.050 για να μην απολυθεί κανείς. «Δεν είχα έως σήμερα υπόψη μου την αξιολόγηση. Είχα από την αρχή πει πως πρέπει να γίνει αξιολόγηση και με τα πορίσματά της να εξαρτηθούν οι απολύσεις διοικητικών των πανεπιστημίων. Άλλος κανόνας δεν υπάρχει. Αφού, λοιπόν, από την αξιολόγηση δεν προκύπτει ανάγκη απολύσεων, τότε δεν θα απολυθεί κανείς. O ΣΥΡΙΖΑ στενοχωριέται πως δεν θα γίνουν απολύσεις γιατί δεν θα έχει με κάτι ν’ ασχολείται», δήλωσε χθες, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, επιτιθέμενος σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριζαν ότι θα γίνουν απολύσεις.