Σε δύο ράγες κινείται η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το σφοδρό τρίτο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα μας, προκειμένου να θωρακίσει τη δημόσια υγεία και να «ξεπαγώσει» τις δραστηριότητες, δίνοντας στους πολίτες μικρές «ανάσες» κανονικότητας.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Έτσι, βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία της Αττικής. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μία υγειονομική περιφέρεια και γίνονται διακομιδές ασθενών και αεροδιακομιδές, όπου χρειάζεται. Νοσοκομεία έχουν μετατραπεί αποκλειστικά σε covid και η συνδρομή του ιδιωτικού παράγοντα σε όλη την έκτασή της κρίνεται απαραίτητη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση μετά τις εισηγήσεις των ειδικών αποφάσισε να ανοίξει τις δραστηριότητες που έχουν χαμηλό κίνδυνο επιδείνωσης στο επιδημιολογικό φορτίο, κατανοώντας ότι οι συνεχείς απαγορεύσεις φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Εξελικτικά και όταν επέλθει η σταθεροποίηση στα νέα κρούσματα θα ανοίγουν περισσότερες δραστηριότητες, ενώ το σχέδιο προβλέπει αυξημένο testing με κύριο στόχο τον περιορισμό της διασποράς από τους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού. 

Πρόκειται για ένα σχέδιο που βασίζεται σε τρεις άξονες: άνοιγμα δραστηριοτήτων χαμηλού κινδύνου – αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων για να μειωθούν οι συναθροίσεις σε σπίτια– αυξημένο testing για την έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος έκανε λόγο για μία «νέα συμφωνία» κράτους και πολιτών για την έξοδο με ασφάλεια από την πανδημία, ενώ απηύθυνε μήνυμα για συστράτευση όλων με πιστή τήρηση των μέτρων και αποφυγή νέων διχασμών.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν τα εξής:

· Ξεκινώντας από σήμερα, όλες τις ημέρες και σε όλη τη χώρα το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα είναι 21:00 έως 05:00.

· Από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, αυστηρά με ραντεβού και με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

· Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, την 25η Μαρτίου και τους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.

· Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με SMS με τον κωδικό 6.

· Ανοίγουν ξανά οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι.

· Λειτουργία δημόσιων πάρκων για επισκέψεις έως 3 ατόμων (για τις δύο τελευταίες δραστηριότητες μέγιστο αριθμό αποτελούν τα 3 άτομα, εξαιρουμένων των οικογενειών, η χρήση μάσκας και αποστολής SMS 6 είναι απαραίτητες, απαγορεύεται η χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής).

Το παρασκήνιο για τον κωδικό 6

Παρά τις πληροφορίες που ήθελαν άρση των απαγορεύσεων στις διαδημοτικές μετακινήσεις και χρήση αυτοκινήτου, οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην αρθεί τελικά το μέτρο αυτό, γιατί κρίθηκε ότι έχει αποδώσει και πώς στην παρούσα φάση, η μετακίνηση από δήμο σε δήμο θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή οι πολίτες με οικογένειες από διαφορετικούς δήμους που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο.

Για το λόγο αυτό, μετά το τέλος της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων υπήρξαν διαβουλεύσεις και τελικά αποφασίστηκε ότι ο κωδικός «6» δεν πρέπει να αλλάξει αυτή τη χρονική στιγμή, ενώ το θέμα αυτό θα επανεξεταστεί την προσεχή Παρασκευή μαζί με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Μαζικά rapid test αυτοδοκιμής

Σχέδιο για μαζικά τεστ κορονοϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μια κίνηση η οποία αποσκοπεί να βοηθήσει στο ομαλότερο άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Τα self-test θα διατίθενται από τα φαρμακεία και κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν 4 κάθε μήνα με τον ΑΜΚΑ του. Στη συνέχεια, τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών θα μπορεί από το σπίτι του να λαμβάνει δείγμα σάλιου από το στόμα με τον ειδικό στυλεό που θα υπάρχει στην συσκευασία και να κάνει το τεστ.

Η συσκευασία περιλαμβάνει τον ειδικό ανιχνευτή του κορονοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί, προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα. Τα rapid test αυτά θα είναι διαθέσιμα σύντομα στα φαρμακεία με αποτέλεσμα να μπορούμε δυνητικά να φτάσουμε τα 10.000.000 test την εβδομάδα.