Τα βήματα για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα προετοιμάζει το Μαξίμου, συνυπολογίζοντας την συσσώρευση της κόπωσης των πολιτών και τις οικονομικές συνέπειες τόσο για τα κρατικά ταμεία, όσο και για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Βασική προτεραιότητα βέβαια είναι να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, τα οποία σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας. Το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται στα όρια της εξουθένωσης, τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν ξεμείνει από εντατικές, καθώς το μόνο νοσηλευτικό ίδρυμα που δέχθηκε χθες το βράδυ διακομιδές ήταν το ΚΑΤ και ελάχιστες ο Ευαγγελισμός.
Την ίδια ώρα, σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.165 νέες μολύνσεις και 39 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι 477.
Σύμφωνα με τους ειδικούς τα κρούσματα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι την προσεχή εβδομάδα, επισημαίνουν ωστόσο, ότι εάν το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων και της εστίασης γίνει με αυστηρούς κανόνες, δεν θα επηρεάσει σημαντικά την διασπορά της πανδημίας.
Οι ημερομηνίες – κλειδιά
Τυπικά σε επτά ημέρες λήγει το τρίτο σκληρό lockdown που βρίσκεται σε ισχύ, ωστόσο ήδη έχει «κλειδώσει» η παράταση μίας εβδομάδας και θεωρείται ημερομηνία – κλειδί, η 22η Μαρτίου, όταν -με την προϋπόθεση ότι θα πέσει το ιικό φορτίο- θα ανεβάσει ρολά το λιανεμπόριο και ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα γυμνάσια και τα λύκεια.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ήταν ξεκάθαρη στην τοποθέτησή της:
«Εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και οι εξελίξεις, το λιανεμπόριο και τα σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, είναι προτεραιότητα. Είναι αυτά που έχουν παραμείνει για πάρα πολύ καιρό κλειστά. Και δεδομένου ότι υπάρχουν και εξετάσεις στον ορίζοντα, είναι περιορισμένη η δυνατότητα παράτασης του σχολικού έτους. Άρα, υπάρχει προτεραιότητα σε αυτές τις βαθμίδες» είπε χαρακτηριστικά.
Ο «οδικός χάρτης» εξόδου από την υγειονομική κρίση
Συνεπώς, η κυβέρνηση με χρονικό ορόσημο τα τέλη Μαρτίου, οργανώνει ήδη τον «οδικό χάρτη» για την σταδιακή έξοδο από την κρίση.
Οι σταθμοί είναι οι εξής:
- λιανεμπόριο (τέλος Μαρτίου)
- γυμνάσια – λύκεια (τέλος Μαρτίου)
- δημοτικά – νηπιαγωγεία (αρχές Απριλίου)
- εστίαση (μέσα Απριλίου) ε) τουρισμός (Μάιος).
Η επιστροφή της εστίασης
Με ορίζοντα το Πάσχα (2 Μαΐου) στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει προηγηθεί το άνοιγμα της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρά μέτρα, δηλαδή αποστάσεις στα τραπέζια και όριο για τους καθήμενους.
Παράλληλα, εξετάζεται να δοθεί ειδική επιδότηση για τους επιχειρηματίες εστίασης, προκειμένου να υποβάλλουν σε συχνά rapid test τους υπαλλήλους τους, για να εργάζεται με ασφάλεια το προσωπικό.
Το γεγονός ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις κατέγραψαν το 2020 τεράστιες απώλειες στο τζίρο τους της τάξης των 41,6 δισ. ευρώ, λόγω της πανδημίας, με την εστίαση να αποτελεί τον μεγάλο χαμένο αφού κατέγραψε 53,4% μείωση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, απασχολεί πολύ την κυβέρνηση και για το λόγο αυτό, επιχειρεί να λύσει την οικονομική θηλιά των επιχειρήσεων, πέντε και πλέον μήνες μετά το λουκέτο.
Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πάντως, ότι όλος ο παραπάνω σχεδιασμός θα μπορέσει να υλοποιηθεί, μόνο εάν υποχωρήσουν οι κρίσιμοι επιδημιολογικοί δείκτες, δεδομένου ότι πρόκειται για μία πολυπαραγοντική ανάλυση, καθώς συνεκτιμάται από τους ειδικούς ο αριθμός των κρουσμάτων και ο όγκος των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας.