Πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της συγκρότησης κώδικα δεοντολογίας με στόχο τον οριστικό φραγμό στις αποτρόπαιες πράξεις αλλά και την απόδοση δικαιοσύνης μετά από καταγγελίες θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός το πλαίσιο συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη βουλή.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Επισημαίνεται ότι, ο νέος κώδικας θα συνοδεύεται από ένα μηχανισμό καταγγελίας περιστατικών, αλλά και από την πρόβλεψη κυρώσεων, ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους «επίδοξους» θύτες.
Για το λόγο αυτό, έντονες είναι οι διεργασίες στο Μέγαρο Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους στενούς του συνεργάτες σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία να επεξεργαστούν και να του παραθέσουν δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση του νομικού οπλοστασίου και όχι μόνο. Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τα επίμαχα θέματα που συγκλονίζουν το πανελλήνιο με γνώμονα την προστασία της ποιότητας του δημόσιου διαλόγου.
Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε ο ποινικός κώδικας και μειώθηκαν οι ποινές σε όλα τα αδικήματα που αφορούν τη γενετήσια ελευθερία, για το λόγο αυτό αναμένεται το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε διορθωτικές ενέργειες επί του ποινικού κώδικα σε δύο επίπεδα: α) αυστηροποίηση των ποινών και β) επέκταση του χρόνου παραγραφής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νέο ποινικό κώδικα, για την πράξη του βιασμού, ενώ η ποινή ήταν έως 20 έτη έγινε έως 15 και υπό όρους έως 10, σε όλα τα αδικήματα με θύματα ανηλίκους τα μεγαλύτερα όρια των ποινών μειώθηκαν από 20 έτη σε 15, ενώ μειώθηκε και η παραγραφή αδικημάτων με θύματα ανήλικα κατά 3 έτη. «Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και έχει μία κοινωνία δικαίου. Σημασία έχει να υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον σε όλους τους χώρους, όχι μόνο στο θέατρο. Είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία» αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας έχει ήδη προαναγγείλει την αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης. Συζητείται ο χρόνος για την παραγραφή σεξουαλικού αδικήματος να ξεκινά μετά την ενηλικίωση του θύματος, δηλαδή αφού το θύμα κλείσει τα 18 έτη. Πρόκειται όμως για ένα πολυσύνθετο θέμα, καθώς διαπιστώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην εκδίκαση αυτών τον υποθέσεων, ενώ και το κόστος της δικαστικής προσφυγής είναι υπέρογκο και λειτουργεί αποτρεπτικά πολλές φορές για τα θύματα.