Ένταση επικράτησε νωρίτερα μεταξύ φοιτητών και δυνάμεων των ΜΑΤ έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ.
Φοιτητές εκτόξευσαν μπογιές και καφέδες προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίοι προσπάθησαν να τους απωθήσουν με τις ασπίδες τους. Στη συνέχεια προχώρησαν σε χρήση χημικών.
«Αυτήν τη στιγμή δυνάμεις των ΜΑΤ και της αστυνομίας καταστέλλουν κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κάνοντας χρήση βίας, χημικών και δακρυγόνων, συλλαμβάνοντας φοιτητές, ανάμεσά τους και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Φοιτητικών Συλλόγων, που δίκαια διαμαρτύρονται για το λουκέτο διαρκείας στα Πανεπιστήμια, απαιτώντας το ασφαλές άνοιγμά τους! αναφέρει η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της.
«Είναι φανερό ότι ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη έρχεται να εφαρμόσει το δόγμα της κυβέρνησης “κλειστά Πανεπιστήμια για τους φοιτητές, ανοιχτά για την καταστολή”! Η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της!» τονίζει η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της.
Και καταλήγει: «Απαιτούμε να αποχωρήσουν εδώ και τώρα τα ΜΑΤ και οι δυνάμεις της αστυνομίας από το ΑΠΘ. Κάτω τα χέρια από τις αγωνιστικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων! Να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές που προσήχθησαν».
Την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων στη διάρκεια της σημερινής επέμβασης της αστυνομίας στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, ζητάει το ΚΚΕ, το οποίο καταλογίζει ευθύνες στην πρυτανεία του Αριστοτελείου για την είσοδο αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του Πανεπιστημίου.
ΚΚΕ: Είναι τεράστιες οι ευθύνες της πρυτανείας του ΑΠΘ
«Δεν πρόφτασε να στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματά του. Σήμερα οι αστυνομικές δυνάμεις μετά από κάλεσμα της πρυτανείας εισήλθαν στο χώρο του ΑΠΘ για να διαλύσουν την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων που ζητούσαν το άνοιγμα των σχολών και την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας όπως επίσης και τη μη εφαρμογή του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια. Προχώρησαν μάλιστα σε προσαγωγές φοιτητών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
«Είναι τεράστιες οι ευθύνες της πρυτανείας του ΑΠΘ. Οι μάσκες της κυβέρνησης έπεσαν πολύ γρήγορα. Ο πραγματικός στόχος του νέου νόμου δεν είναι η “εγκληματικότητα” μέσα στα πανεπιστήμια αλλά όσοι αγωνίζονται, αντιστέκονται και αντιδρούν στην πολιτική τους», επισημαίνει.