Οι κάλπες της επόμενης Κυριακής είναι αυτές που θα κρίνουν τα τελικά πολιτικά συμπεράσματα. Γι’ αυτό και στο ΠΑΣΟΚ ήδη έχουν αρχίσει να αναζητούν στρατηγική, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά τα μέτωπα που έχουν ανοιχτά και θα αποτελέσουν ρυθμιστές για το τελικό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για τη μάχη στην Περιφέρεια Αττικής, για το συνολικό αριθμό των περιφερειών που θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ και τη μάχη για την εκλογή δημάρχου στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα.

Το ιδανικό σενάριο για την Ιπποκράτους είναι να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ την Περιφέρεια Αττικής και τους τρεις μεγάλους δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά) ή έστω κάποιους από αυτούς. Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, έχει ήδη κερδίσει δύο περιφέρειες (Νότιο Αιγαίο και Κρήτη) και ρεαλιστικά, με βάση τα αποτελέσματα, δείχνει να έχει «κλειδώσει» και τη Δυτική Ελλάδα και πλέον στοχεύει στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, στα Ιόνια Νησιά, στη Στερεά Ελλάδα, στο Βόρειο Αιγαίο, στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο, όπου συγκεντρώνονται όλα τα βλέμματα για τη μάχη Τατούλη-Δράκου.

Δύσκολη είναι η μάχη στην Ήπειρο, ενώ χαμένες θεωρούνται η Κεντρική Μακεδονία και η Δυτική Μακεδονία.
Με αυτά τα δεδομένα, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει από τρεις έως δέκα περιφέρειες και ο αριθμός στον οποίο θα κάτσει η «μπίλια» θα κρίνει και τις οριστικές εντυπώσεις.

Έτσι, τρεις είναι οι παράγοντες στους οποίους δίνει βάρος τώρα η Ιπποκράτους: η ψήφος των «ανταρτών» (π.χ. όσοι ψήφισαν τον Γιάννη Δημαρά στην Περιφέρεια Αττικής), η ψήφος της Αριστεράς και η αποχή. Γι’ αυτό και ήδη από χθες ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε μαζική συμμετοχή την ερχόμενη εβδομάδα, όπως επίσης από τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τους πλέον ικανούς, με αυτοδιοικητικά κριτήρια.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το δίλημμα των πρόωρων εκλογών συσπείρωσε τους ψηφοφόρους του Κινήματος και έτσι αποφεύχθηκαν τα… χειρότερα.

Όμως, στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ δεν συμμερίζονται όλοι την αρχική αισιοδοξία από το χθεσινό αποτέλεσμα. Υπάρχουν ήδη αρκετά κορυφαία και μη στελέχη που εκφράζουν επιφυλάξεις έως και αντιρρήσεις, εκτιμώντας ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σημαντικά αποδυναμωμένο και αντίθετα πως η ΝΔ έχει αρχίσει να κερδίζει πόντους. Έτσι, εκτιμούν πως από τη στιγμή που ο κ. Παπανδρέου είχε θέσει το δίλημμα των πρόωρων εκλογών, δεν είχε άλλη επιλογή από το να τις προκηρύξει. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι υπήρξαν σοβαρές αστοχίες στη στρατηγική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά και στις επιλογές συγκεκριμένων υποψηφίων, ενώ μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η απουσία κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών από τα τηλεοπτικά πάνελ των εκλογών (π.χ. του Θόδωρου Πάγκαλου ή του Ανδρέα Λοβέρδου).

Πλέον όλοι αναμένουν το β’ γύρο για τα τελικά συμπεράσματα και τις όποιες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ – αν και στελέχη του «παλαιού ΠΑΣΟΚ», όπως ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, δεν αποκλείεται να «χτυπήσουν» πολύ σύντομα…