Ίσως η πιο κρίσιμη συνάντηση ενόψει της άφιξης του κλιμακίου της Τρόικας την άλλη Δευτέρα – Τρίτη, πραγματοποιείται εντός της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, όπου η Τ. Μπιρμπίλη θα δει τον αρμόδιο επίτροπο ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.

Η κα. Μπιρμπίλη θα παρουσιάσει στον κ. Αλμούνια το φάσμα των εναλλακτικών ή και συνδυαστικών προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, απέναντι στις αποφάσεις της Κομισιόν για την αγορά ηλεκτρισμού, τόσο του 2008 όσο και του 2009, και οι οποίες οδήγησαν το καλοκαίρι στις προτάσεις περί πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.

Η υπουργός που έχει πραγματοποιήσει πάνω από τέσσερις επαφές με επιτρόπους το τελευταίο διάστημα, θα έχει εκτενείς συζητήσεις με κύριο στόχο να πείσει την Κομισιόν ότι η χώρα μας θα προχωρήσει αποφασιστικά στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού εφαρμόζοντας ένα εναλλακτικό πακέτο ισοδύναμων λύσεων. Το σκεπτικό της είναι ότι ως εκ τούτου δεν απαιτείται η εφαρμογή των αποφάσεων της Ε. Επιτροπής που υπαγορεύουν τις λεγόμενες «οδυνηρές λύσεις» όπως η πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Η συνάντηση Μπιρμπίλη – Αλμούνια, εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της νέας και πιο καθοριστικής επίσκεψης της τρόικας, στις 15 με 16 Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, με τα μέτρα να αφορούν σε όλο το φάσμα των εκκρεμών θεμάτων (λιγνίτες, αποσύρσεις μονάδων, επιλογή μοντέλου διαχωρισμού κλπ).

Πηγή: energypress