«Όμηρο των επιλογών του κ. Σαμαρά» χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, ενόψει της έναρξης του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. «Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει σχέδιο για την εξωτερική πολιτική, όπως αποδεικνύουν οι παλινωδίες της και στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια και στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και όπως προκύπτει από το γεγονός ότι δεν έχει καν την ελάχιστη πολιτική συμφωνία στο κόμμα της ΝΔ», δήλωσε συγκεκριμένα, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel.
«Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά, που αμφισβητεί το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, ακόμη και την προσφυγή στη Χάγη», εξήγησε συγκεκριμένα, ενώ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και για το γεγονός ότι «δεν οικοδόμησε πάνω στην απόφαση που πέτυχαν Ελλάδα και Κύπρος το καλοκαίρι του 2019 για κυρώσεις στην Τουρκία. Αν το είχε κάνει θα ήμασταν σε καλύτερη θέση τώρα. Και η ελληνική πλευρά έχει αποδείξει πως με σχέδιο και ατζέντα μπορεί να χτίζει συμμαχίες και να πετυχαίνει διπλωματικές νίκες, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, που αποτελεί μια σημαντική ήττα του Ερντογάν στα Βαλκάνια» συμπλήρωσε.
Μάλιστα, ανέφερε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως το καλύτερο παράδειγμα της διγλωσσίας της ΝΔ: «Η διαχρονική θέση της ελληνικής πλευράς υπήρξε η σύνθετη ονομασία με συνταγματική αλλαγή. Αυτό επετεύχθη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για τη ΝΔ όμως ήταν ευκαιρία να δομήσει ένα φθηνό πεδίο αντιπολίτευσης, όπου συναντήθηκε μάλιστα μέχρι και με ακροδεξιά στοιχεία, ακόμη και με ομάδες της Χρυσής Αυγής». Αναφορικά, δε, με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, ο Ν. Ηλιόπουλος καυτηρίασε το γεγονός ότι «η ΝΔ χαρακτήριζε την πρόταση αυτή ως εθνικά καταστροφική όταν την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα την εφάρμοσε. Και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης άδειασε το κόμμα του στη βουλή, αποδεικνύοντας πόσο αναλώσιμο θεωρεί το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησής του!» σημείωσε.
«Εμείς δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση με όρους κραυγών και περικεφαλαίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «για να πετύχει ο διάλογος με την Τουρκία χρειάζεται θετική ευρωτουρκική ατζέντα, και να τεθεί στο τραπέζι είτε ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός κυρώσεων».
Αναφορικά με τα «πρώτα απαραίτητα άμεσα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση ώστε να κλείσουν οι οικονομικές πληγές της πανδημίας», επεσήμανε ότι «απαιτούνται δημόσιες δαπάνες. Αν δεν τις κάνουμε τώρα θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά με υψηλότερη ύφεση, λουκέτα, και έκρηξη της ανεργίας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τα εξής: «Να γίνει η επιστρεπτέα προκαταβολή μη επιστρεπτέα ενίσχυση, να καλυφθεί από το κράτος το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους σε πληττόμενους κλάδους, να υπάρξει μια ρύθμιση που θα περιλαμβάνει και διαγραφή μέρους των ιδιωτικών χρεών, και να ακυρωθεί ο πτωχευτικός νόμος -μόνο και μόνο που τον πάγωσε η κυβέρνηση παραδέχθηκε και η ίδια ότι είναι νόμος κοινωνικής λεηλασίας».
Ο κ. Ηλιόπουλος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι υλοποιεί ήδη «μνημονιακές πολιτικές για την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των ανέργων και των οικονομικά πληττόμενων, όταν επιδοτεί την ανεργία, δίνει δάνεια αντί για ενισχύσεις και μισθούς των 500 ευρώ, όταν επιχειρεί να καταργήσει πλήρως την προστασία της πρώτης κατοικίας, όταν καταργεί το οκτάωρο και νομοθετεί την απλήρωτη εργασία. Το 2021 θα είναι έτος κοινωνικής και οικονομικής χρεοκοπίας αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα» υπογράμμισε.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας και το θέμα των εμβολιασμών είπε πως «η ΝΔ κάνει το ίδιο λάθος που έκανε και το καλοκαίρι, όταν τα είχε ποντάρει όλα στο καλό σενάριο -έτσι και τώρα αξιοποιεί το εμβόλιο ως άλλοθι για να μην προχωρήσει στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και ενώ μέσα σε τρεις μήνες θρηνούμε 5.020 συμπολίτες μας! Μπροστά στον κίνδυνο του 3ου κύματος η κυβέρνηση δεν ενισχύει το ΕΣΥ, δεν προχωρά σε επιτάξεις του ιδιωτικού τομέα -ακόμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές για τη βόρεια Ελλάδα- δεν συνταγογραφεί μαζικά τα τεστ. Και ακόμη, δεν παραδέχεται τα αυτονόητα -ότι εστίες υπερμετάδοσης είναι τα μέσα μεταφοράς και οι μεγάλοι χώροι εργασίας, που το είπε και ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου».