Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.
Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει «ταξικές επιλογές» και να ζητεί απόσυρση του «αντιδημοκρατικού» νομοσχεδίου ενώ μιλά επίσης για μία«ανιστόρητη επιλογή: την αναβίωση του Σπουδαστικού της Ασφάλειας», αναφορικά με τη σύσταση Ομάδων Προστασίας.
Όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο «συμπυκνώνει τις αντιδραστικές αξίες από τις οποίες εμφορούνται οι σημερινοί κυβερνώντες, την απροκάλυπτη αγωνία τους για τη νομοθετική κατασκευή μεθόδων αποκλεισμού των νέων από τα Δημόσια Πανεπιστήμια, νομιμοποίησης μηχανισμών πειθάρχησης και αυταρχισμού σε βάρος της φοιτητικής νεολαίας, θεσμοθέτησης της κατηγοριοποίησης των ίδιων των Πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών».
«Οι διατάξεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την καθιέρωση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε συνδυασμό με το πολλαπλής και διαφοροποιημένης διαμόρφωσης συντελεστή για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση ουσιαστικά σχεδιάζουν ένα απέραντο ναρκοπέδιο που θα εγγυάται την αποτυχία των υποψηφίων για τα ΑΕΙ. Θα οργανώνει τον αποκλεισμό από τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση και την εξώθηση στην εμπορευματοποιημένη προσφορά υπηρεσιών “εκπαίδευσης” από τα ιδιωτικά κολλέγια. Εκεί που δεν υπάρχει καμιά βάση εισαγωγής παρά μόνο η υποχρέωση καταβολής διδάκτρων. Η όλη μεθόδευση σφραγίζεται με τον περιορισμό των επιλογών των υποψηφίων» συνεχίζει η Κουμουνδούρου.
«Οι ταξικές επιλογές της πολιτικής ηγεσίας ολοκληρώνονται με τον ουσιαστικό αποκλεισμό από την πρόσβαση στα ΑΕΙ υποψηφίων από τα Εσπερινά Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) θεσμοθετώντας κοινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανάμεσα σε ημερήσια και εσπερινά σχολεία, αλλά και με τη δημιουργία παραπέρα εμποδίων στους απόφοιτους των Επαγγελματικών Λυκείων .
Η ανάθεση στα ΑΕΙ του καθορισμού των συντελεστών που θα διαφοροποιούν τις βάσεις εισαγωγής ανά τμήμα, δεν έχει κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο. Μόνος σκοπός η εγκαθίδρυση ενός ιδιότυπου χρηματιστηρίου αξιών – βάσεων εισαγωγής για τη φοίτηση στο ίδιο επιστημονικό πεδίο, η εθελούσια αποδοχή της κατηγοριοποίησης Πανεπιστημίων εν ονόματι της διατήρησής τους στον ακαδημαϊκό χάρτη.
Η κυβέρνηση υλοποιεί το μύχιο πόθο των απανταχού συντηρητικών: λιγότεροι και πιο συστημικά επιλεγμένοι νέοι και νέες στα Πανεπιστήμια» υπογραμμίζει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει επίσης πως η κυβέρνηση προχωρά «σε ένα επικίνδυνο για τη Δημοκρατία, τις Ακαδημαϊκές Ελευθερίες και την Πανεπιστημιακή Αυτοτέλεια βήμα, σε μια ανιστόρητη επιλογή: την αναβίωση του Σπουδαστικού της Ασφάλειας. Με μια εκσυγχρονισμένη σε όρους και εργαλεία αλλά σκοτεινή και αναχρονιστική εμμονή, στο νομοσχέδιο αναγνωρίζεται ένα πλέγμα διατάξεων πειθάρχησης, ελέγχου, στοχοποίησης κάθε δραστηριότητας που ιστορικά καθιστούσε τα Πανεπιστήμια συλλογικής ζωντάνιας, ελεύθερης επιστημονικής αναζήτησης και κοινωνικής διεκδίκησης. Αυτό που οι κυβερνώντες αποδεικνύουν είναι πως τα όποια περιθωριακά φαινόμενα αντιδημοκρατικών και εξουσιαστικών πρακτικών που ενίοτε συμβαίνουν είναι γι’ αυτούς πηγή έμπνευσης. Με αιχμή την σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς, η κυβέρνηση αποδεικνύει πως ο σκοπός είναι η αστυνόμευση αντί για την ενίσχυση της μορφωτικής αποστολής των ΑΕΙ. Χίλιες θέσεις ειδικών φρουρών και άγνωστος αριθμός κατώτερων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, αντί για διδάσκοντες ερευνητές, ειδικό προσωπικό διοικητικής υποστήριξης αποκαλύπτουν την ουσία της ακαδημαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης».
«Η εισαγωγή ειδικού Πειθαρχικού δικαίου αποκλειστικά για τους φοιτητές, με την ανάθεση πειθαρχικών αρμοδιοτήτων σε μονοπρόσωπα όργανα είναι μια σκοταδιστική επιλογή που μόνο αναταραχή και διχασμό θα επιφέρει στο πανεπιστημιακό κλίμα. Σε συνδυασμό με την προς καθιέρωση ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης, η κυβέρνηση μεθοδεύει την υλοποίηση της αθλιότερης αντιδραστικής φαντασίωσής της: ένα “Πανεπιστήμιο” υβρίδιο εταιρείας και στρατοπέδου.
Η κατ’ επίφαση πρόσκληση σε διαβούλευση είναι προκλητική. Ήδη Πρυτάνεις, Σύγκλητοι, Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων, συλλογικότητες μελών ΔΕΠ και φοιτητών έχουν διατυπώσει με σαφήνεια την αντίθεσή τους σε όσα περιέχει το νομοσχέδιο και είχαν προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό» σημειώνει.
Απευθύνει τέλος κάλεσμα στη «δημοκρατική Πανεπιστημιακή κοινότητα, κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη στη μαχητική με όρους μαζικού κινήματος ακύρωση των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης. Μόνη μορφή και μόνο περιεχόμενο αγώνα είναι ένα και ενιαίο: συλλογική υπεράσπιση και ενίσχυση της Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε μορφή σκοταδισμού καταστολής απέναντι σε κάθε μεθόδευση αποκλεισμού των νέων από το μορφωτικό αγαθό».