«Στις 7 Νοεμβρίου οι πολίτες της χώρας μας, όλοι μας, ψηφίζουμε και αποφασίζουμε, για το αν η πατρίδα μας θα ολοκληρώσει τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί πέρυσι, τέτοια εποχή, για τη σωτηρία και αναμόρφωσή της, ή αν θα αφήσουμε αυτή την προσπάθεια στη μέση. Αν θα αφήσουμε τους κόπους και τις θυσίες που κάνουμε εδώ και μήνες να πάνε χαμένες, γυρίζοντας στο παρελθόν, σε όσα μας οδήγησαν εδώ. Μπροστά λοιπόν με σταθερότητα και αυτονόητες αλλαγές ή πίσω με περιπέτειες;»

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του απόψε στο κλειστό γήπεδο της ΕΑΠ στην Πάτρα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η απόφαση είναι στο χέρι κάθε πολίτη».

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στο θέμα των πρόωρων εκλογών, τόνισε ότι, δεν είχε και δεν έχει καμία πρόθεση να πάμε σε εθνικές εκλογές, διότι, όπως συμπλήρωσε, πρόθεση του ήταν «να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε με το ίδιο πάθος και την ίδια αφοσίωση». Αλλά όπως σημείωσε «προϋπόθεση, για να πετύχει η τεράστια προσπάθεια της χώρας, του λαού μας σήμερα είναι η ενότητα, είναι η αφοσίωση, είναι η ανάγκη να συνταχθούμε όλοι μαζί μπροστά στο μεγάλο στόχο».

Επίσης όπως υπογράμμισε στην συνέχεια «δεν πρόκειται ούτε μια στιγμή να διστάσω να κάνω αυτό που επιβάλλουν οι συνθήκες, αν συνεχιστεί η αντιπατριωτική απόπειρα υπονόμευσης αυτής της ενότητας, αυτού του αγώνα, που κάνει ο λαός μας».

Και συμπλήρωσε: «Κριτής όλων μας, ήταν, είναι και θα είναι ο Ελληνικός λαός. Αυτός είναι που απαντάει πάντα στα αδιέξοδα. Στη Δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Γι’ αυτό και στις 7 του Νοέμβρη απαντάμε μαζικά σε όλους εκείνους που υπονομεύουν την προσπάθεια.

Που επιχειρούν να διακόψουν την πορεία σωτηρίας και ανόρθωσης της χώρας. Είναι στο χέρι κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδας, στο χέρι όλων μας, να στείλουμε στις 7 του Νοέμβρη ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας και συνέχισης των μεγάλων αλλαγών, που βγάζουν τη χώρα από την κρίση. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να τινάξει στον αέρα τις θυσίες που έχει κάνει ο λαός μας για να αποφύγει η χρεοκοπία».

«Ούτε προειλημμένες αποφάσεις υπάρχουν, ούτε μπλόφες. Υπάρχει μόνο η απόφαση, η ψήφος ευθύνης κάθε πολίτη στις 7 του Νοέμβρη», υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Ακόμη ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι έχει δεσμευτεί προσωπικά πως με την έξοδο από την κρίση, και οι αδικίες θα αποκατασταθούν, και η Ελλάδα θα είναι μια χώρα ισονομίας, αξιοπρέπειας και ίσων ευκαιριών για κάθε πολίτη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός απηύθυνε από το βήμα ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χαμηλοσυντασξιούχους, γιατί όπως είπε έδωσαν περισσότερα, από όσα βάρη μπορούσαν να σηκώσουν.

Επίσης πρόσθεσε ότι «οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων, που παρά το μεγάλο βάρος, που κλήθηκαν να σηκώσουν, είναι βασικοί αρωγοί της κοινωνίας μας στην προσπάθεια που κάνει για την έξοδο από την κρίση και την αλλαγή της χώρας μας».

Σχετικά με την πορεία της χώρας στο οικονομικό πεδίο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «σώζουμε τη χώρα και βαδίζουμε σε δρόμο σταθερό για μια διαφορετική Ελλάδα, ελεύθερη από επιτηρήσεις, που πατά στα πόδια της γερά. Με τις προσπάθειές μας να αποτελούν διεθνώς έκπληξη για όσους δεν μας πίστευαν ή είχαν βιαστεί να προεξοφλήσουν τη χρεοκοπία μας».

Ακόμη όπως πρόσθεσε ήδη έχουμε και τις πρώτες καλές ειδήσεις ακόμα και για το τραπεζικό μας σύστημα, που η σταθεροποίησή του θα δώσει ώθηση στη ρευστότητα στην αγορά και στην ανάπτυξη.

Κατά την διάρκεια της ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε κριτική στην Νέα Δημοκρατία τονίζοντας ότι την κρίσιμη αυτή στιγμή για τη χώρα, υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να ανακόψουν αυτή την πορεία, όπως δυστυχώς και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία επιμένει να υπερασπίζεται και να ταυτίζεται με το παρελθόν της, με όσα προκάλεσε στην πατρίδα μας.

Επίσης άσκησε κριτική και σε κόμματα της αριστερά σημειώνοντας: «Το ίδιο κάνει και ένα μεγάλο μέρος της άλλης Αριστεράς, που έχει βολευτεί με το να κρύβεται πίσω από τα αθέμιτα προνόμια μικρών μειοψηφιών και κάποιων συντεχνιών. Που μας λέει να μην αλλάξουμε τίποτα, να μην αλλάξει ένα Κράτος, που καταπίεζε για χρόνια τον πολίτη. Ακόμη όπως πρόσθεσε «αυτές οι δυνάμεις επέλεξαν να πουν ένα «όχι» σε όλες τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές, αυτές που χρειάζεται η χώρα, για να αναπνεύσει και να απελευθερωθεί».

Συνεχίζοντας την κριτική προς την ΝΔ ανέφερε: «Δεν προτείνουν καμία εναλλακτική. Απλώς θέτουν ψευτοδιλήμματα στον Ελληνικό λαό, συγκαλύπτουν τις πραγματικές τους προθέσεις, με εύκολα λόγια, προσπαθούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους – εκείνοι που οδήγησαν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Όσον αφορά κόμματα της αριστερά τόνισε ότι «παραμένουν γαντζωμένοι στο παρελθόν. Και πολύ θα ‘θελαν να καθηλώσουν και τη χώρα στο δικό τους παρελθόν αντιλήψεων και πολιτικών.»

Σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε «κερδίσαμε και κερδίζουμε κρίσιμες μάχες κάθε μέρα», προσθέτοντας ότι «δεν κερδίσαμε ακόμα τον πόλεμο, αλλά αποκτήσαμε αξιοπιστία».

Επίσης υπογράμμισε πως σε ένα χρόνο, κάναμε περισσότερα από αυτά που έγιναν εδώ και πολλές δεκαετίες, πράγματα αυτονόητα, που όμως κανείς στο παρελθόν δεν τόλμησε να αγγίξει. Και εξειδίκευσε: «Για την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την πάταξη της διαφθοράς, το φορολογικό νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τον «Καλλικράτη», την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα».

Όμως ανέφερε ότι «έχουμε μπροστά μας και άλλες μεγάλες αλλαγές, στο χώρο της παιδείας, στο χώρο της υγείας, της πρόνοιας, της πράσινης ανάπτυξης, αλλά και της παρουσίας μας, διεθνώς, με ακόμα πιο ηχηρή φωνή».
Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στις αυτοδιοικητικές εκλογές επεσήμανε ότι ο «Καλλικράτης» είναι η μεγαλύτερη πράξη εμπιστοσύνης της κεντρικής κυβέρνησης προς τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες, στην ιστορία της χώρας».

Και συμπλήρωσε: «Οδηγεί σε ένα κράτος που λογοδοτεί, ένα κράτος με συμμετοχή, με συναπόφαση των πολιτών, όχι με πελατειακές συναλλαγές, πίσω από κλειστές πόρτες, όχι με σχέσεις εξάρτησης και εξαγοράς συνειδήσεων».