Διευκρινίσεις αναφορικά με το άρθρο 72, το οποίο αφορά τη ρύθμιση για δυνατότητα εργασίας τις Κυριακές, για την οποία έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία η αξιωματική αντιπολίτευση, έδωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα, τόνισε πως αυτό που έχει προστεθεί στον νόμο που ήδη ισχύει, για τις εξαιρέσεις από την κυριακάτικη αργία, είναι ότι προστίθενται οι φαρμακαποθήκες, καθώς λόγω της πανδημίας (του κορονοϊού) και ενόψει του εμβολιασμού, είναι πολύ σημαντικό να έχουν περισσότερο χρόνο προετοιμασίας των παραγγελιών.
Επίσης, στο ισχύοντα νόμο -που είναι Βασιλικό Διάταγμα- όπως παρατήρησε ο υπουργός, «αυτό που προσθέτουμε είναι τέσσερις γραμμές με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν κάνει τηλεφωνικές παραγγελίες εξ αποστάσεως και από τα εμπορικά καταστήματα λιανικής. Κάτι δηλαδή, που μέσω του e-shop επιτρέπεται και γίνεται από τις μητρικές εταιρείες».
Αυτή η ρύθμιση της κυριακάτικης παράδοσης, σημείωσε, είναι αναγκαία τώρα που έχει υιοθετηθεί η πώληση με click away στο λιανεμπόριο και η δυνατότητα για παράδοση την Κυριακή βοηθάει στην μείωση της κοινωνικής κινητικότητα, που είναι το ζητούμενο από τους ειδικούς.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γεωργιάδης, πάντως, ξεκαθάρισε πως αυτές οι ρυθμίσεις ισχύουν μόνο για την περίοδο της πανδημίας και θεώρησε υπερβολικό να τίθενται σε ονομαστική ψηφοφορία.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, επέμεινε ότι δεν συντρέχει λόγος εργασίας την Κυριακή στις φαρμακαποθήκες, ενώ παρατήρησε ότι στην διάταξη για την κυριακάτικη εργασία στα καταστήματα δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης, εκτιμώντας ότι σκοπίμως αυτή δεν έχει τεθεί, γιατί η κυβέρνηση θέλει η ρύθμιση να υπάρχει και μετά την υγειονομική κρίση.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην παρέμβασή του την Ολομέλεια, αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες διατάξεις του υπουργείου του στο πολυνομοσχέδιο, λέγοντας πως με άλλη διάταξη επιλύουμε και μια διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα καταστήματα που λειτουργούν με δικαιόχρηση σε σχέση με τις μητρικές εταιρείες. Στα συμβόλαια δικαιόχρησης, είπε ο υπουργός, διαπιστώσαμε πως υπήρχε πρόβλεψη όπου αναφέρει ότι οι ηλεκτρονικές πωλήσεις μπορεί να γίνονται μόνο από την μητρική εταιρεία και όχι από τις franchise επιχειρήσεις.
«Αυτό», είπε ο υπουργός, «τώρα με το click away δεν είναι δίκαιο να ισχύει».
Αναφορικά με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να αυξηθεί κατά 200 εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχει μεγάλη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και το Δημόσιο πρέπει να καλύψει μέσω του ΠΔΕ πρώτα τις δαπάνες των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και μετά η Ε.Ε. μας καταβάλλει τα ποσά αυτά. Διευκρίνισε, πάντως, ότι αυτή η αύξηση δεν επηρεάζει τις πιστώσεις του 2021.
Τέλος, εξήγησε ότι είναι αναγκαία και η θέσπιση της διάταξης που αφορά την κάλυψη των δαπανών διαχείρισης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τα προγράμματα «εξοικονομώ και αυτονομώ» προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα προς τις περιφέρειες της χώρας.