Σε συμφωνία για ήπιες κυρώσεις κατέληξαν τα ξημερώματα της Παρασκευής (11/12) και μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Η απόφαση αυτή απέχει σημαντικά από τις θέσεις και τις επιδιώξεις της Αθήνας, που επιθυμούσε σκληρή στάση έναντι της Άγκυρας.

Ωστόσο, ούτε στους γείτονες δεν άρεσαν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Τουρκία απορρίπτει ως «μεροληπτική και παράνομη» την προσέγγιση της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής και καλεί την Ένωση να ενεργεί ως έντιμος διαμεσολαβητής στη συνεχιζόμενη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του που μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο ανέφερε πως η διάσκεψη, την οποία προτείνει, με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπιστούν θαλάσσια ζητήματα στην περιοχή και πρόσθεσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις. Κάλεσε την Ε.Ε. να ενεργεί «με αρχές, στρατηγικά και με ορθή κρίση».