«Ευχαριστήσουμε την ομάδα EVA για την προσφορά τους στη χώρα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, σχετικά με τον αλγόριθμο παρακολούθησης των κρουσμάτων της πανδημίας το καλοκαίρι κατά το άνοιγμα στον τουρισμό. Παράλληλα τόνισε, ότι αν «το καλοκαίρι του 2021 η πανδημία δεν έχει λήξει και ο αριθμός των τεστ είναι ακόμα περιορισμένος σε σχέση με τις αφίξεις, σας ενημερώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε ακριβώς το ίδιο σύστημα».
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας στην Βουλή σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα και του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη, έδωσε αναλυτικές απαντήσεις για τρόπο επιλογής και την αποτελεσματικότητα του αλγόριθμου ΕVA.
Ειδικότερα ο υφυπουργός ανέφερε ότι την 31η Απριλίου, ο καθηγητής Κίμων Δρακόπουλος, ως επικεφαλής της ομάδας EVA, επικοινώνησε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον πρωθυπουργό προσφέροντας τη βοήθεια του ιδίου και της ομάδας του για τον τρόπο παρακολούθησης και ελέγχου της πανδημίας. Ο αλγόριθμος του μοντέλου, ανέφερε ο υφυπουργός, στηριζόταν στην πρότερη έρευνά του καθηγητή στο πεδίο των εφαρμοσμένων μαθηματικών, με έμφαση στην καταπολέμηση των επιδημιών. Ο πρωθυπουργός και μετά την συζήτηση που είχαν, προώθησε τα στοιχεία επικοινωνίας της ομάδας ΕVA στην επιστημονική ομάδα επιδημιολόγων που την αποτελούσαν οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Παγώνα Λάγιου, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Δημήτριος Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως το σύστημα αυτό σχεδιάστηκε εξαρχής από την ομάδα EVA, βασισμένο σε επί τουλάχιστον μια δεκαετία γνωστά εργαλεία εφαρμοσμένων μαθηματικών και στατιστικής. Υπογράμμισε ότι η ομάδα δεν πληρώθηκε, ούτε για την προσφορά του λογισμικού, ούτε για τους servers που χρησιμοποιήθηκαν στην πλατφόρμα amazon web services. Στην ανάπτυξη και εφαρμογή του συστήματος ενεπλάκη η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η βάση δεδομένων ΗΔΙΚΑ.
Σχετικά με τον αλγόριθμο EVA, ο υφυπουργός πρόσθεσε μεταξύ άλλων, πως ο κώδικάς του μοντέλου παρέχεται ελεύθερα στον ιστοχώρο GitHub στα πλαίσια της ελεύθερης πρόσβασης στο λογισμικό. Το μοντέλο αυτό είπε, μας «εξασφάλιζε με 7.500 στοχευμένα τεστ ό,τι θα μας εξασφάλιζαν 15 με 22.500 στοιχειοποιημένα τεστ». Την δε, επιστημονική δημοσιοποίηση του αλγορίθμου, η επιστημονική ομάδα ΕVA, έχει αναφέρει ότι θα την κάνει εντός του Δεκεμβρίου.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει γνωστό σε όλη την επιστημονική κοινότητα τον αλγόριθμο, για να μπορεί να αξιολογηθεί. Οι λοιμοξιολόγοι, είπε, δεν έχουν την δυνατότητα και την ειδικότητα για να αξιολογούν έναν τέτοιο μοντέλο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν έχουν σημασία τα βιογραφικά της ομάδας, αλλά η αποτελεσματικότητα του εργαλείου και αναρωτήθηκε πώς, εάν η ομάδα αυτή έχει παράξει ένα τόσο φοβερό έργο, δεν υιοθετήθηκε αυτό από καμία άλλη χώρα της Ε.Ε..
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, στο ίδιο μήκος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παραδεχθεί ότι ήταν λάθος η υιοθέτηση του συστήματος EVA. Δεν ήταν «δουλειά» του πρωθυπουργού ή των κυρίων Τσιόδρα και Μαργιορκίνη να αξιολογούν τέτοια μοντέλα. Αναρωτήθηκε γιατί δεν κλήθηκαν γνωστοί μαθηματικοί και στατιστικολόγοι από τα ελληνικά πανεπιστήμια να συμμετάσχουν σε αυτή την εξέταση του αλγορίθμου. Πρόσθεσε μάλιστα, πως ο ίδιος ο καθηγητής, Κίμων Δρακόπουλος, σε συνέντευξή του στο TVXS, έχει αναφέρει ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν διστακτικές ως προς την υιοθέτηση του ΕVΑ – και από αυτή την έννοια, το μοντέλο αυτό ήταν ένα ελληνικό πείραμα.
Ο υφυπουργός απάντησε ότι «εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα EVA για την προσφορά τους στη χώρα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή» και τόνισε πως «ελπίζουμε και άλλοι επιστήμονες του εξωτερικού, που χάσαμε κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων – ή και του εσωτερικού – που θα ήθελαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής σε όλα τα μέτωπα, να βγουν μπροστά. Εμείς θα τους στηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, γιατί αυτό σε τελική ανάλυση, επιτάσσουν οι καιροί, επιτάσσουν οι ευθύνες μας απέναντι σε όλους τους Έλληνες πολίτες».
Σε ψηλούς τόνους μάλιστα, ο Νίκος Χραδαλιάς απέρριψε τις αναφορές των βουλευτών περί σχέσεων του καθηγητή Κίμωνα Δρακόπουλου με τον πρωθυπουργό ή υπουργούς της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «ο κ. Δρακόπουλος, ουδεμία σχέση είχε προ τις 30 Απριλίου με οποιαδήποτε στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, πόσω μάλλον με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο κ. Δρακόπουλος προέρχεται από οικογένεια με ιδεολογικές αναφορές στην Αριστερά. Ουδέποτε τον ρωτήσαμε για τα πολιτικά φρονήματα. Ο ίδιος, ουδέποτε έχει συσχετιστεί με οποιαδήποτε πολιτική παράταξη. Λείπει από τη χώρα έντεκα χρόνια – και ιδεολογικά ο ίδιος ομολογεί και τοποθετείται υπέρ του κοινωνικού κράτους, όσον αφορά την παιδεία, την υγεία, το ελάχιστο εισόδημα, αλλά και υπέρ της ελεύθερης αγοράς».