Στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων για τη Βόρεια Ελλάδα οδηγείται η κυβέρνηση, καθώς οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην ιδιαιτέρως επιδημιολογικά επιβαρυμένη περιοχή καθίστανται πλέον μη διαχειρίσιμες. Οι γιατροί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μιλούν για «εφημερίες τρόμου», ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει ραγδαία αύξηση. Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει σήμερα το πρωί διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ενώ το απόγευμα θα λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη με τους ευρωπαίους ηγέτες για την πορεία της πανδημίας. Ενδεικτικό της κρίσιμης κατάστασης είναι ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας «χτύπησε» καμπανάκι για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαιτέρως για τα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, την Πιερία, τη Λάρισα, τη Φλώρινα, τη Χαλκιδική και τον Έβρο.
Δοκιμάζονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Η υγειονομική μάχη στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν έχει προηγούμενο, καθώς καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές καλούνται να περιθάλψουν εκατοντάδες νέους ασθενείς.
Αργά χθες το βράδυ το newsbeast.gr συνομίλησε με τον παθολόγο-λοιμωξιολόγο, επιμελητής Α’ ΕΣΥ στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», κο Θεόφιλο Χρυσανθίδη, ο οποίος περιέγραψε με δραματικούς τόνους της κατάσταση, καθώς όπως είπε «ξεκίνησε την γενική εφημερία με 230 ασθενείς Covid ενώ μέχρι τη λήξη της σήμερα το πρωί και με τις νέες εισαγωγές που θα προκύψουν, ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τους 300».
Αντίστοιχη η εικόνα και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, καθώς κάθε κρεβάτι που αδειάζει είτε σε κοινό θάλαμο για τον κορονοϊό είτε σε εντατική μονάδα Covid-19, γεμίζει άμεσα παρόλο που το lockdown ισχύει στη Θεσσαλονίκη εδώ και 2 εβδομάδες. Το ίδιο πιεστική είναι και η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Ενδεικτικό είναι ότι οι γιατροί, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην ασφυκτική πίεση, μετέτρεψαν τη μονάδα εγκαυμάτων του νοσοκομείου σε ΜΕΘ, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν άλλα έξι κρεβάτια για τους ασθενείς με κορονοϊό, των οποίων η υγεία επιβαρύνεται και χρειάζονται διασωλήνωση. «Οι υγειονομικοί έχουν υπερβεί τον εαυτό τους. Μιλάμε για κρεβάτια εντατικής στις ΜΕΘ που έχουν γεμίσει όλα και αρχίζουμε να επεξεργαζόμαστε λύσεις ανάγκης, λύσεις λιγότερες αποτελεσματικές, αλλά λύσεις τις οποίες πρέπει να δώσουμε στους πολίτες» σημείωσε ο Συμεών Μεταλλίδης, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ.
Στη μάχη ιδιώτες γιατροί και εθελοντές
Υπογράφουν άμεσα σύμβαση και ξεκινούν να εργάζονται στο πλευρό των συναδέλφων τους στα δημόσια νοσοκομεία, οι πρώτοι τριάντα ιδιώτες γιατροί σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκο Νίτσας, ο οποίος προειδοποίησε: «οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και θα θέσουν το σύστημα υγείας σε τέτοιο σημείο που μπορεί να χρειαστεί να δούμε και εξωνοσοκομειακές νοσηλείες».
Παράλληλα, πάνω από 20 έμπειρες ειδικευμένες νοσηλεύτριες από όλη την Ελλάδα μεταφέρονται εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής, ενώ εκτός από νοσηλευτικό προσωπικό, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθουν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη γιατροί και άλλο προσωπικό, όπως φυσικοθεραπευτές, βοηθοί ακτινολόγου και άλλοι.
Πρόταση για lockdown στα βόρεια σύνορα
Η «εκτόξευση» των κρουσμάτων (905) στη συμπρωτεύουσα φέρνει στο «τραπέζι» της κυβέρνησης και νέα σκληρά μέτρα για να ανακοπεί η πορεία του ιού, η οποία συνεχίζει να «καλπάζει».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι αφορούν αυστηρότερους ελέγχους στα χερσαία σύνορα και αν παραστεί ανάγκη «σφράγισμα» των συνόρων ως έσχατη λύση. Και αυτό γιατί εντοπίζεται πολύ μεγάλη κινητικότητα σε καίρια σημεία λόγω και των εργατών γης που έρχονται από χώρες πολύ επιβαρυμένες επιδημιολογικά. Επίσης, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα με περισσότερους περιορισμούς για το lockdown και ειδικά στη Θεσσαλονίκη.