«Οι συνέπειες της πανδημίας είναι υπαρκτές. Είχαμε προϋπολογίσει μια ύφεση της τάξης του 8,2% που σαφώς δεν μπορεί πλέον να επιτευχθεί μετά το δεύτερο lockdown» παραδέχεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, προσθέτοντας ότι «η υπόθεση που εξετάζουμε τώρα είναι μήπως η ύφεση στο τέλος του χρόνου είναι τελικά διψήφια, πάνω από 10%. Θα τα παρουσιάσουμε όλα στον Προϋπολογισμό του 2021 που θα κατατεθεί στις 21 του μηνός».
Σύμφωνα με το μέλος της κυβέρνησης, «είναι σαφές πια ότι ο ιός είναι πολύ περισσότερο εποχικός, πολύ πιο δυνατός το φθινόπωρο και τον χειμώνα και θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε και με βάση τις αντοχές της οικονομίας». Ξεκαθαρίζει πάντως ότι «το 2021 θα έχουμε ανάπτυξη.
Ο βαθμός της ανάπτυξης αυτής θα είναι συνάρτηση της μεταφοράς της ύφεσης, σε σχέση με την ψυχολογία της αγοράς και τους πραγματικούς όρους τους πρώτους μήνες του 2021. Σίγουρα όμως από την άνοιξη και μετά, αν όλα πάνε καλά, η οικονομία θα πάει πολύ καλύτερα και θα έχουμε την είσοδο των πρώτων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Κατά τον κ. Σκυλακάκη, η παρούσα κρίση δεν έχει καμία σχέση με την κρίση των μνημονίων. «Πρώτον γιατί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού (συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι) δεν είδαν μείωση στο εισόδημά τους, ενώ το ίδιο ισχύει και για ένα κομμάτι της οικονομίας, της τάξης του 40%, που δεν έχει θιγεί (σούπερ μάρκετ, ιατρικός τομέας, ηλεκτρονικό εμπόριο, κλπ).
Έχουμε μια κρίση που επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους παραγωγικούς τομείς (ιδιαίτερα πλήττει την εστίαση, την ψυχαγωγία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό) και μερικές κατηγορίες του λιανεμπόριου.
Αυτό μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα, συν το καθοριστικό γεγονός ότι στην κρίση των μνημονίων είχαμε τεράστια μείωση των αποταμιεύσεων. Εδώ έχουμε αύξηση της αποταμίευσης, που σημαίνει ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να επανέλθουν στην οικονομική τους δραστηριότητα».