Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε πως το τελευταίο 10ήμερο άνοιξαν 109 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τον κορονοϊό. Συνολικά 1.046 ΜΕΘ λειτουργούν στη χώρα.
«Σε μία συνεχόμενη, μόνιμη και κοπιώδη προσπάθεια φτάσαμε σήμερα τις 1.046 ΜΕΘ. Το τελευταίο δεκαήμερο, από τις 27 Οκτωβρίου, έχουν ανοίξει στη χώρα άλλες 109 κλίνες ΜΕΘ-COVID και δεν σταματάμε, συνεχίζουμε» είπε αρχικά ο Βασίλης Κικίλιας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τόνισε πως: «η οργανωμένη Πολιτεία και η Κυβέρνηση, με επιστημονικά στοιχεία, παρεμβαίνουν εκεί που πιστεύουν ότι πρέπει να προστατευτεί η Δημόσια Υγεία».
Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι «η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες ζορίζονται» και Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ σε επικοινωνία που είχαν μίλησε για «δύσκολο χειμώνα για την Ευρώπη».
Ο υπουργός είπε ακόμη ότι δεν είναι το ίδιο με το πρώτο κύμα αυτό που αντιμετωπίζουμε, καθώς τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το πρώτο κύμα τις χτύπησε Μάρτιο-Απρίλιο και μετά πήγαν σε καλύτερο καιρό. Τώρα έχουμε το χειμώνα μπροστά μας.
Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι «όλοι μαζί θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τη μεγάλη πίεση στη Β. Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύεται σταθερά. Δεν έχουμε αφήσει κανέναν συμπολίτη μας αβοήθητο. Μεταφορές ασθενών σε άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες ακόμα δεν υπάρχουν».
«Ανυπολόγιστες οι συνέπειες του lockdown, αλλά δεν πρέπει να χαθούν ζωές»
Αναφερόμενος στο lockdown που από αύριο μπαίνει η χώρα ο κ. Κικίλιας έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ, το οποίο με 8,5 εκατομμύρια κατοίκους, δυσκολεύτηκε το καλοκαίρι και τελικά αποφάσισε στα μέσα Σεπτεμβρίου να πάει σε lockdown. Στις 23 Σεπτεμβρίου, πέντε μέρες μετά το lockdown, είχε 11.000 κρούσματα ημερησίως. Και στις 18 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε σιγά-σιγά και σταδιακά η άρση των μέτρων, βρισκόταν στα 339 κρούσματα.
«Προφανώς, το οριζόντιο lockdown έχει ανυπολόγιστες συνέπειες και τεράστια πίεση για τους συμπολίτες μας. Το καταλαβαίνω, είμαι δίπλα τους, αντιλαμβάνομαι την πίεση που δέχεται η μέση ελληνική οικογένεια. Κανείς όμως δεν θέλει να χαθούν ανθρώπινες ζωές των συγγενών του, του πατέρα, της μητέρας, του παππού, της γιαγιάς».
Καταλήγοντας αναφέρθηκε σε χώρες «που δεν πειθάρχησαν οι πολίτες, που δεν αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να πάνε όλοι μαζί, οργανωμένη Πολιτεία, κοινωνία και επιστήμονες. Αυτό οδήγησε σε οδυνηρά, τραγικά αποτελέσματα. Δεν θέλω και δεν θέλουμε να συμβούν αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα».