«Ο Πτωχευτικός Κώδικας δεν είναι άλλος ένας νόμος, είναι το Άλφα και το Ωμέγα των θεμελίων μιας κοινωνίας» δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πριν από λίγη ώρα στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση μομφής που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, «δεν υπάρχει πιο σημαντική στιγμή σε τούτο το Κοινοβούλιο από την ψήφιση του Πτωχευτικού Νόμου που, μην ξεχνάμε, προσδιορίζει τι μπορεί να κάνει στον χρεοκοπημένο οφειλέτη όχι μόνο ο αρχικός πιστωτής αλλά, και εδώ έγκειται το μέγα δράμα, τί μπορεί να κάνει, επικουρούμενο από την κρατική βία, ένα αρπακτικό ταμείο που αγοράζει προς 5% το αρχικό δάνειο. Ε, λοιπόν, την περασμένη Πέμπτη, Κε Μητσοτάκη δεν ήρθατε… Έχετε έρθει για ήσσονος σημασία νομοσχέδια. Και δεν ήρθατε να υπερασπιστείτε αυτό το καίριο νομοσχέδιο επειδή ξέρετε τί ποιείτε. Δεν ήρθατε για να μην σηκωθεί το θέμα, για να συγκαλυφθεί από τον κορονοϊό και να αποσιωπηθεί από το αχό του διαγγέλματός σας για τα νέα περιοριστικά μέτρα που φέρνει».

Ο κ. Βαρουφάκης ακολούθως επεσήμανε ότι με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα «δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες και τους ολιγάρχες να οικειοποιηθούν βίαια ολόκληρη την περιουσία εκείνων που οι ίδιοι τραπεζίτες και οι ίδιοι οι ολιγάρχες έφεραν σε κατάσταση γενικευμένης αδυναμίας να τηρήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Πρόκειται για το πρώτο πολυνομοσχέδιο του 5ου μνημονίου.

Ξεκαθάρισε δε ότι «εμείς, το ΜέΡΑ25, στο χρόνο που έχουμε σε τούτη την αίθουσα της Βουλής, ούτε θα επιτρέψουμε να αποσιωπηθεί το Πτωχευτικό ούτε θα χαριστούμε στην κυβέρνηση. Η πρόταση δυσπιστίας απέναντι στον κ. Σταϊκούρα είναι το ίδιο απαράδεκτη όσο και η πολιτική, και γενικότερα, η τακτική που ακολουθεί το Υπ. Οικονομικών και ο ίδιος ο Υπουργός. Αλλά η ευθύνη είναι συλλογική – είναι όλης της κυβέρνησης, όπως ήταν και το 2015 κ. Τσίπρα, μέχρι που συνθηκολόγησε με την τρόικα. […] Πάρτε το χαμπάρι όλοι εσείς του Μνημονιακού Μπλοκ: Το Α’ Εξάμηνο του 2015 ήταν μια κορυφαία στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη».