Στην ημερίδα της ΟΚΕ με θέμα : Η κοινωνική διάσταση των πολιτικών για την αντιμετώπιση της κρίσης στο πλαίσιο του «ΕΥΡΩΠΗ 2020» παραβρέθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, κάνοντας λόγο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη και διασφάλιση των προϋποθέσεων για κάθε πολίτη να ζει στο μέλλον ελεύθερος και χωρίς εξάρτηση και προνοιακές προσφορές.
«Στόχος δεν είναι η διαιώνιση των παροχών, αλλά η στήριξη και η διασφάλιση προϋποθέσεων για κάθε πολίτη ώστε να ζήσει στο μέλλον χωρίς εξάρτηση και προνοιακές προσφορές – αυτόνομος , ελεύθερος και κύριος του εαυτού του.
Η έννοια του κοινωνικού κράτους εμπεριέχει λοιπόν αρχές, βασικούς αξιακούς σκοπούς,πολιτικές, υποχρεώσεις, δικαιώματα, συστήματα και μηχανισμούς που στοχεύουν στην κοινωνική συνοχή και τη κοινωνική προστασία των αδυνάτων.
Το κοινωνικό κράτος, όμως, δεν μπορεί να είναι στατικό αλλά οφείλει να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του.
Γι’ αυτό πρέπει να μεταρρυθμίζεται, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου κοινωνικής συνοχής, αξιοποιώντας τους πόρους, στοχευμένα, με προτεραιότητες και διαφάνεια.
Το πιο απτό παράδειγμα τέτοιας μεταρρύθμισης που έγινε τα τελευταία χρόνια είναι τα νέα επιδόματα τέκνων.
Από τα αφορολόγητα τέκνων του Υπουργείου Οικονομικών και τα επιδόματα μόνο για τριτέκνους και πολυτέκνους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, μεταβήκαμε στο νέο σύστημα επιδομάτων από το πρώτο παιδί, με το οποίο ενισχύονται πλέον οι 690 περίπου χιλιάδες οικογένειες που ανήκουν στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.
Η προσέγγιση αυτή δεν υπαγορεύεται μόνο, από την εθνική ανάγκη για τη διασφάλιση σταθερής πορείας της χώρας μέσα στην Ε.Ε αλλά και από την κοινωνική ανάγκη, να έχουν θετικό πρόσημο, οι μεταρρυθμίσεις και να οδηγήσουν στην οριστική έξοδο από την κρίση με θετικές επιπτώσεις για όλους τους πολίτες .
Η ανεργία, μετά από έξι χρόνια ύφεσης αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό εφιάλτη.
Μετά από επίπονες προσπάθειες , από την αρχή του 2013, προχωρήσαμε στο πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας για 50.000 ανέργους που υλοποιείται και στην εκπόνηση ενός διετούς σχεδίου για την ενίσχυση της απασχόλησης που αξιοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους, εθνικούς και Ευρωπαϊκούς.
Με το πρόγραμμα αυτό, θα δοθούν ευκαιρίες απασχόλησης, κατάρτισης, σε 440.000 περίπου άνεργους, κυρίως στους νέους και τους μακροχρόνια άνεργους.
Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος είναι τρεις (3):
-Επιδοτούμενη απασχόληση 125.000 ανέργων στον ιδιωτικό τομέα
– Εγγύηση για τη νεολαία με 230.000 περίπου ευκαιρίες απασχόλησης, κατάρτισης, πρακτικής άσκησης σε νέους ηλικίας 16 έως 29 ετών
-Απασχόληση 90.000 ατόμων μέσω κοινωφελούς εργασίας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Β. Κεγκέρογλου.