Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, καλεί να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, για τις αποκαλύψεις του Σταύρου Κοντονή σχετικά με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα που ευνοούν τη Χρυσή Αυγή στο δικαστήριο.
«Σήμερα που αναμένονται οι ποινές για τους ενόχους της Χρυσής Αυγής, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη δημοκρατία και την πολιτική ιστορία της χώρας, να απαντήσει ο κ. Τσίπρας σε όσα κατήγγειλε ο κ. Κοντονής. Αναμένουμε να δώσει εξηγήσεις άμεσα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η μυωπική και μικροπολιτική συμπεριφορά που επί χρόνια πρόσφερε μανδύα πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης σε ένα μόρφωμα ντροπή για τη Δημοκρατία, δεν θα βρει ποτέ ξανά μιμητές σε δημοκρατικά κόμματα», σημείωσε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ερωτηθείς, δε, κατά πόσο η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αλλαγές που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στον ποινικό κώδικα αφορούν και έτερες μείζονες υποθέσεις, πέραν της Χρυσής Αυγής (όπως, για παράδειγμα, το Μάτι), ο κ. Πέτσας τόνισε πως αυτό θα πρέπει να το διευκρινίσει ο Σταύρος Κοντονής.
Η Τουρκία να κάνει πίσω, αλλιώς… κυρώσεις
Παράλληλα, η Αθήνα δια μέσου του κυβερνητικού της εκπροσώπου έδωσε στην Τουρκία τελεσίγραφο μιας εβδομάδας για τα Βαρώσια. Η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας υπογραμμίζοντας ότι το θέμα θα απασχολήσει τους ηγέτες της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα.
«Επιδιώκουμε την επίλυση της μόνης διαφοράς που έχουμε με το διάλογο και καλούμε την Τουρκία να προχωρήσουμε στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο πρόσθεσε πως «δεν θα αφήσουμε τις προκλήσεις που αφορούν το κυπριακό να περάσει έτσι. Είναι θέμα ευρωτουρκικών σχέσεων. Αν η Τουρκία δεν κάνει πίσω θα το βρει μπροστά της». «Η Ευρώπη προσφέρει καρότο και μαστίγιο. Η Τουρκία καλείται θα επιλέξει», υπογράμμισε αναφερόμενος στην επιβολή κυρώσεων για τις τουρκικές προκλήσεις.
Έμφαση στην εμπιστοσύνη
«Βασικός παράγοντας για το παρόν και το μέλλον της εθνικής οικονομίας είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας και η αποκατάσταση της Εμπιστοσύνης» επισήμανε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος και αναφέρθηκε σε τρία παραδείγματα που πιστοποιούν αυτή την εξέλιξη.
- Το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, συνολικά 812,5 εκατομμύρια ευρώ με αρνητικό επιτόκιο -0,16%.
- Η απόδοση τόσο του 10ετούς όσο και του 15ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες σε ιστορικά χαμηλά, στην περιοχή του 0,9% και 1,08% αντιστοίχως.
- Η κοινοπραξία Mohegan – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέθεσε οικονομική προσφορά-ρεκόρ, 150 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό. Προσφορά πενταπλάσια από το ελάχιστο προβλεπόμενο τίμημα, που είχε προσδιοριστεί από τα τεύχη του διαγωνισμού στα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο τίμημα σχετικού διαγωνισμού στην ιστορία της χώρας. Η διαδικασία αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου και μετά θα συνταχθεί και θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και προτιμητέου επενδυτή, η οποία πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και φυσικά να κυρωθεί από τη Βουλή».
Περισσότερα χρήματα για επιδόματα
Αυξάνονται οι κρατικές δαπάνες για τα κοινωνικά επιδόματα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με απόφαση θα αυξηθούν κατά 300 εκατ. ευρώ οι πόροι του Οργανισμού Προνομιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την καταβολή επιδομάτων, όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα τέκνων και το επίδομα στέγασης.
Υπενθυμίζεται ότι:
- Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δίνεται σε πάνω από 270.000 νοικοκυριά με ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα και πολύ μικρή κινητή και ακίνητη περιουσία. Κάθε μήνα καταβάλλονται 200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.
- Το επίδομα τέκνων χορηγείται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά. Το ύψος του εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση κάθε οικογένειας και τον αριθμό των παιδιών. Το ποσό του επιδόματος, καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις και ανέρχεται σε 70, 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί (για το πρώτο και το δεύτερο), ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 140, 84 ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.
- Το επίδομα στέγασης καταβάλλεται σε πάνω από 260.000 οικογένειες με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ύψος του ανέρχεται σε 70 ευρώ το μήνα για το δικαιούχο και επιπλέον 35 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.