Στην Ελλάδα βρίσκεται ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπεό, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας έστειλε ένα μήνυμα μέσω Twitter, δηλώνοντας «ενθουσιασμένος που βρίσκεται ξανά στην Ελλάδα».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη χώρα μας «ζωτικό σύμμαχο για τις ΗΠΑ καθώς μοιραζόμαστε κοινό στρατηγικό όραμα». «Οι διμερείς μας σχέσεις είναι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και περιμένω να έχω μια παραγωγική επίσκεψη» συμπλήρωσε.
Thrilled to be back in Greece, a vital U.S. partner with whom we share a common strategic vision. The strength of our bilateral relationship is at an all-time high, and I’m looking forward to a productive visit. pic.twitter.com/8UZIAj6jtk
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) September 28, 2020
Ο κ. Πομπέο είχε το πρωί σήμερα συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, συνάντηση η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στις 10:20, στη Θεσσαλονίκη. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας- ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Είναι πάντα φανταστικό να βλέπω τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, συζητήσαμε για τη μακρόχρονη ισχύ των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδας, τα Δυτικά Βαλκάνια και την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Πομπέο στον λογαριασμό του στο twitter μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια.
Always fantastic to see Greek Foreign Minister @nikosdendias. Today in Thessaloniki, we discussed the enduring strength of the U.S.-Greece relationship, the Western Balkans, and de-escalation of tensions in the Eastern Mediterranean. pic.twitter.com/lKVV3yJjxN
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) September 28, 2020
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45-50 λεπτά και στη συνέχεια ο κ. Πομπέο αναχώρησε για το ΣΒΕ, όπου θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.
Ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί επίσης το Εβραϊκό Μουσείο, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.
Επόμενος σταθμός του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα είναι η Κρήτη και η ναυτική βάση της Σούδας.
Πάιατ: Η Αμερική στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Αμερικανού ομολόγου του, Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε πως η Αμερική στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για οικοδόμηση ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Χαίρομαι που συμμετέχω στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και το φίλο μου, Νίκο Δένδια, προκειμένου να εξετάσουμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει αυτήν τη χρονιά σε όλους τους τομείς που αφορούν τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας», αναφέρει ο κ. Πάιατ σε ανάρτησή του στο twitter.
«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη Βόρεια Ελλάδα και στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας για οικοδόμηση ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτει.
Pleased to join @SecPompeo and my friend Min @NikosDendias to review the gains we’ve made this year in all areas of the US-Greece relationship. We will continue to invest in northern Greece and support Greece’s efforts to build peace, stability, and prosperity in the #EastMed. pic.twitter.com/G9TT01ylyx
— Geoffrey Pyatt (@USAmbPyatt) September 28, 2020
Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για Αλεξανδρούπολη – Σούδα – φρεγάτες
Η επίσκεψη Πομπέο, η οποία εκφράζει και το αμερικανικό ενδιαφέρον για την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και το πρόγραμμα αγοράς φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία την ώρα που οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας έχουν δρομολογηθεί, αλλά η Άγκυρα εξακολουθεί να προκαλεί.
Ο κ. Πομπέο έφθασε χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Η επιλογή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η συμπρωτεύουσα βρίσκεται στην καρδιά του αμερικανικού σχεδιασμού για τα Βαλκάνια, ως ο ένας κόμβος, με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να αποτελεί το έτερο στρατηγικό σημείο ως σημαντική ενεργειακή πύλη και αμυντικό σταθμό.
Ο κ. Πομπέο θα ταξιδέψει στην Κρήτη όπου θα φιλοξενηθεί δύο βράδια στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά. Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός θα επισκεφθούν τη βάση της Σούδας και στη συνέχεια θα ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό Χώρο Απτέρας. Από τη Σούδα θα κάνουν μαζί δηλώσεις στα ΜΜΕ και η ελληνική πλευρά προφανώς προσδοκά ισχυρή αμερικανική στήριξη. Σημειωτέον ότι ο κ.Πομπέο δεν θα επισκεφθεί στη συνέχεια την Τουρκία, παρόλο που είθισται οι Αμερικανοί αξιωματούχοι όταν επισκέπτονται τη μία χώρα να επισκέπτονται και την άλλη.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η Τουρκία παύει να έχει σημαντική θέση στους αμερικανικούς σχεδιασμούς. Όμως οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, ως το κύριο σημείο «εξόρμησης» δυνάμεων του ΝΑΤΟ προς τη Μέση Ανατολή. Σημειωτέον ότι την Ελλάδα αναμένεται να επισκεφθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 5-6 Οκτωβρίου και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται βεβαίως και για τη ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών, στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος που ανακοίνωσε ο κ.Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την αναβάθμιση τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Τα μηνύματα που θα στείλει ο κ.Πομπέο σε κάθε περίπτωση θα έχουν τη σημασία τους, καθώς εκκρεμεί ακόμη η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας, οι οποίες το πιθανότερο είναι να ξεκινήσουν μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η Τουρκία επιμένει για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, με την Αθήνα να ξεκαθαρίζει πως το πλαίσιο και αντικείμενο των διερευνητικών είναι σαφές και δεδομένο, δηλαδή αφορούν αποκλειστικά στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και σε περίπτωση αδιεξόδου, στην προσφυγή στη Χάγη. Ως εκ τούτου η Άγκυρα ναρκοθετεί το διάλογο. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε χθες την προσβολή της ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο από τουρκικό drone, τονίζοντας πως τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες αποσκοπούν να δυναμιτίσουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών και καλώντας τις τουρκικές αρχές να καταδικάσουν άμεσα το περιστατικό και να διερευνήσουν ώστε οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Σημειωτέον ότι ο κ. Δένδιας χθες επικοινώνησε με τον Αρμένιο ομόλογο του Ζοράμπ Μνατσακανιάν, επαναβεβαιώνοντας τους στενούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενία, καταδικάζοντας την απώλεια ανθρώπινων ζωών και εκφράζοντας την ετοιμότητα της Αθήνας να βοηθήσει στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Προηγουμένως το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του είχε αφήσει αιχμές για τη στήριξη της Τουρκίας στην αζέρικη εισβολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά και τις δηλώσεις Ερντογάν υπέρ του Αζερμπαϊτζάν, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η ειρηνική επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου είναι μονόδρομος για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Αναμένουμε ότι κάθε ενέργεια και δήλωση από πλευράς εμπλεκομένων, αλλά και τρίτων θα εντάσσεται σε αυτή τη λογική, αποφεύγοντας την υποδαύλιση της έντασης».