Στις επικρίσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δηλώσεις του για τους ανέργους και τα ένσημα που έχει ο ίδιος κολλήσει απάντησε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Ο βουλευτής της ΝΔ κάλεσε όποιον θέλει να δει ένα – ένα τα ένσημα του.

Ο κ. Κυρανάκης σε εκπομπή του MEGA μίλησε για την ανεργία και σε αναφορά του για το πώς θα πρέπει να κινούνται οι νέοι άνεργοι προκειμένου να βρουν μία θέση εργασίας, προκλήθηκαν αντιδράσεις.

Οι επίμαχες φράσεις του βουλευτή της ΝΔ που σχολιάστηκαν ήταν πως οι νέοι πρέπει να ψάξουν μέσω internet να βρουν δουλειά και ότι ορισμένοι δεν κάνουν σωστά τη δόμηση του βιογραφικού τους.

Οι αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης ήταν έντονες, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει σχετικό σχόλιο στα social media λέγοντας μεταξύ άλλων «ακούσαμε ότι και για την αύξηση της ανεργίας, η έλλειψη ατομικής ευθύνης των νέων, είναι η αιτία», ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε: «ο κ. Κυρανάκης μας ενημέρωσε ότι οι νέοι δεν βρίσκουν δουλειά γιατί δεν ξέρουν να ψάχνουν καλά. Χαίρομαι που ο ίδιος ήξερε να ψάχνει και τα κατάφερε».

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης μίλησε στον Flash 99,4 για τις επικρίσεις που δέχθηκε και απάντησε σε όσα ακούστηκαν πως δεν έχει εργαστεί στο παρελθόν:  «Το βιογραφικό μου είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα μου. Μάλιστα την ημέρα που έγινε ο ντόρος, 13.000 μπήκαν να το διαβάσουν. Φυσικά λοιπόν κι έχω δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα. Η πρώτη μου δουλειά ήταν εκεί όπως και η τελευταία πριν γίνω βουλευτής.

Και να ξέρετε πως πριν συμπληρώσω τα 30 είχα δέκα χρόνια ένσημα. Τα περισσότερα χρόνια της εργασίας μου ήταν ως ελεύθερος επαγγελματίας με το γνωστό μπλοκάκι που κυνηγούσε ο ίδιος τον πελάτη του και έκανε τον λογιστή του. Επίσης έχω δουλέψει και ως μισθωτός, αλλά και στο ΙΚΑ έχω κολλήσει ένσημα και στο πρώην ΤΕΒΕ που τώρα έχουν ενοποιηθεί όλα και έχουν μπει στον ΕΦΚΑ».

Στη συνέχεια ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Προσκαλώ όποιον θέλει να έρθει στο γραφείο μου και δει πόσα ένσημα έχω κολλήσει ένα – ένα. Απέναντι στην κριτική όσων μου λένε ότι δεν δικαιούμαι να ομιλώ γιατί όλα τα χρωστάω στη ΔΑΠ, στη ΟΝΝΕΔ και όλες αυτές τις μπούρδες εγώ θα σας πω κάτι πολύ απλό.

Το ότι ήμουν σε μια κομματική νεολαία, το ότι ήμουν στη ΔΑΠ αποτέλεσε εμπόδιο για να βγω στον ιδιωτικό τομέα. Δεν ήταν βοήθημα. Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός εργοδότης που να θεωρεί ότι επειδή ήμουν σε μια κομματική νεολαία θα σε προσλάβω. Κανένας απολύτως».

«Αυτή είναι η δική μου νοοτροπία»

Ο κ. Κυρανάκης στην αρχική του τοποθέτηση για το θέμα είπε: «επειδή είμαι σε θέση να βλέπω στη σύντομη πορεία μου ως βουλευτής ότι αυτή η πρακτική συνεχίζεται και κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να συνεχιστεί διότι οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι από τους πιο μορφωμένους σε όλη την Ευρώπη.

Έχουν και το ταλέντο και την ικανότητα και το χάρισμα για να διεκδικούν με αξιώσεις μία σοβαρή θέση στη νέα αγορά εργασίας. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η νοοτροπία. Και αυτό είπα. Κάτι που φυσικά έρχεται με κόστος για έναν πολιτικό ο οποίος εκλέγεται. Υπήρξαν ακόμη και ψηφοφόροι μου που μου έκαναν παράπονα και μου γκρίνιαξαν. Εγώ όμως δεν είμαι αυτής της νοοτροπίας. Και θέλω η γενιά μου να μην ακολουθεί και να μη συμμετέχει σε αυτή τη νοοτροπία.

Θέλω ο νέος κόσμος να πιστέψει στις δυνατότητές του, να πιστέψει ο καθένας ξεχωριστός ότι εκείνος ή εκείνη σ’ αυτό που μπορεί να κάνει καλύτερα. Φτιάχνοντας λοιπόν ένα σωστό βιογραφικό και ψάχνοντας λίγο παραπάνω, μπορεί να ελπίζει. Αυτή είναι η δική μου νοοτροπία. Και σ’ αυτό ακριβώς αναφέρθηκα, μιλώντας για ένα νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Επειδή πολλά από αυτά τα προγράμματα δεν γίνονται γνωστά στον κόσμο».

«Δεν είπα ότι έχουν ευθύνη οι άνεργοι»

Για τα σχόλια που ακούστηκαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο βουλευτής της ΝΔ είπε: «μου έκανε εντύπωση το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού, το οποίο διαστρεβλώνει τα λεγόμενα ενός συναδέλφου του στη Βουλή. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι έχουν ευθύνη οι άνεργοι που είναι άνεργοι ή ότι φταίνε, όπως έγραψε. Είπα ότι καλό είναι, όσοι ενδιαφέρονται να βρουν δουλειά από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ να τα ψάξουν λίγο παραπάνω.

Αν κάποιος δεν θέλει να τα ψάξει, δικαίωμά του. Ότι θέλει ας κάνει ο καθένας, ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε.

Ωστόσο, δεν είναι κρίμα αντί να συζητάμε για το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προχθές και αφορά χιλιάδες ανθρώπους που μπορούν να βρουν μια καλή δουλειά καθώς επιδοτούμε πλέον τους εργοδότες, να μην το ξέρουν επειδή δεν έχουν ψάξει; Κρίμα δεν είναι;».

Ακούστε όλα όσα είπε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης